Hezbolah navodno planirao napade na židovsku zajednicu u Brazilu. Upravo su uhvaćena dvojica militanata

Konkretne mete nisu poznate

Military police guard outside the Juscelino Kubitschek airport before the arrival of former Brazilian President Jair Bolsonaro in Brasilia on March 30, 2023. Three months after leaving for the United States in the final hours of his term, Brazil's ex-president Jair Bolsonaro returned home Thursday to reenter politics -- complicating life for his successor and nemesis, Luiz Inacio Lula da Silva. The far-right ex-army captain, who skipped town two days before Lula's inauguration on January 1, arrived back in Brasilia on a commercial flight from Orlando, Florida. (Photo by Sergio Lima / AFP)
FOTO: AFP

Brazilska policija uhitila je dvojicu muškaraca za koje se sumnja da su povezani s Hezbolahom, a navodno su planirali i terorističke napade na židovsku zajednicu u Brazilu, javlja CNN Brasil.

Jedan je muškarac uhićen u Guarulhosu, najvećoj zračnoj luci u Brazilu nakon što je stigao iz Libanona. “Savezna policija vjeruje da je došao s informacijama koje je proslijedio svom partneru o izvođenju napada”, navodi se.

O Globo navodi kako istražitelji sumnjaju da je skupina planirala s napadima na židovske lokalitete, uključujući i sinagoge, ali konkretne mete nisu navedene.

Istraga u tri regije

Brazil je dom druge najveće židovske zajednice u Latinskoj Americi, kao i sinagoge iz 17. stoljeća za koju se kaže da je prva izgrađena na američkom kontinentu.

Policija vrši istragu u tri regije – Sao Paulu, Minas Geraisu i glavnom gradu Brasiliji. Uključeni u planiranje terorističkih napada, u slučaju da ih proglase krivima, mogli bi u zatvor na 15 i pol godina.