HGSS o spašavanju ozlijeđenog speleologa: 'Sada je na dubini od 300 metara. Pripremamo se za transport prema površini'

Speleolog je prije devet dana zapeo na dubini od 1040 metara

Foto: Magyar Barlangi Mentőszolgálat
FOTO: Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Američki speleolog, 40-godišnji Mark Dickey, koji je danima bio zarobljen u špilji na 1000 metara dubine u Turskoj, sada je zahvaljujući spasiocima podignut na dubinu od 300 metara, objavili su iz Hrvatske gorske službe.

Iz HGSS-a navode da je njegovo zdravstveno stanje stabilno te da je pod stalnom brigom liječnika. “U tijeku su posljednje pripreme za transport prema površini. Ostatak naših spašavatelja koji su bili u najdubljim dijelovima jame nakon završenih zadataka kreću prema izlazu iz jame”, napisali su iz HGSS-a.

Ozlijeđenog Dickeya u nedjelju su transportirali prema trenutnom položaju nakon što su proširili evakuacijski put, a uz mađarski tim, članovi HGSS-a su vodili transport na dijelovima puta. Turski i mađarski spasioci će voditi transport do izlaza iz jame.

➡️[UPDATE 11.09.2023 – 09:00] MEĐUNARODNA SPELEOSPASILAČKA AKCIJA – TURSKAMark se trenutno nalazi u bivku na dubini …

Posted by HGSS – Hrvatska Gorska Služba Spašavanja on Monday, September 11, 2023

Pretrpio abdominalno krvarenje

Dickey je pretrpio abdominalno krvarenje dok je istraživao špiljski sustav Morca s međunarodnim timom na dubini od 1040 metara. Dane su mu vrećice krvi za transfuziju, a 150 turskih i stranih spasilaca, među kojima i hrvatski, otišlo ga je evakuirati.

Njegov transport na nosilima do dubine od -700 metara trajao je oko deset sati. Iz Hrvatske gorske službe spašavanja napisali su da su tijekom transporta liječnici pratili njegovo stanje analizirajući krv i mjereći vitalne parametre te u nekoliko navrata davali krvne pripravke. Iz HGSS-a su u nedjelju napisali da bi transport mogao završiti tijekom današnje večeri, ako će Dickey biti stabilno.