HNB ulaže četiri milijuna eura u ganc novi infocentar gdje će mlade podučavati novcu

Potreban im je, kažu, jer se građani nemaju gdje informirati, a žele raditi osobito na podizanju financijske pismenosti mladih

02.05.2022., Zagreb - Zgrada Ban centra na Trgu Europe, jedna od najprestiznijih stambenih lokacija u Zagrebu. Prema pisanju nekih medija vec neko vrijeme traju problemi u medjuvlasnickim odnosima. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska narodna banka namjerava potrošiti više od četiri milijuna eura za Informacijsko-edukacijski centar koji će otvoriti u Ban centru. Potreban im je, kažu za Telegram, jer se građani “nemaju gdje informirati o financijskim i središnjobankarskim temama”. Pritom su objasnili kako prostor za centar nisu uspjeli pronaći u nekoj od svojih ili državnih nekretnina pa su ga zakupili od jedne tvrtke i jedne privatne osobe.

Kad se procijenjeni trošak za otvaranje centra podijeli sa zakupljenih 883 metara kvadratnih, ispada da će HNB platiti 4.530 eura po kvadratu. To je pak iznos bez PDV-a te troškova postupka javne nabave koji je procijenjen na dodatnih 50.000 eura.

HNB će unatoč tom utrošenom novcu Centar kasnije preseliti na drugu lokaciju. Kako kažu za Telegram, ova golema investicija je tek privremeno rješenje dok ne izmjeste trezor iz svoje glavne zgrade na Trgu hrvatskih velikana.

Ban Centar u kojem će se nalaziti Informacijsko-edukacijski centar HNB-a

Nema prostora u državnom vlasništvu

Za zakup prostora u Ban centru, kažu iz HNB-a, odlučili su se zbog njegove odgovarajuće veličine, kvalitete, pristupačnosti, blizine središta grada i sjedišta HNB-a te činjenice da preko državnih i gradskih institucija nisu našli sličan prostor.

No, da bi tamo mogli smjestiti info centar, morali su prvo potpisati tri ugovora za najam, koji uključuju poslovni prostor na etaži -1 (ranije je tamo bila trgovina), tri parkirna mjesta i garsonijeru od 39 metara kvadratnih na četvrtom katu. Kažu da će im stan trebati za “obavljanje administrativnih poslova u vezi s radom Centra”.

Ugovori o najmu potpisani su s tvrtkom Zitas Real Estate i Irenom Stanić te ukupno iznose 16.800 eura mjesečno. Zakup je ugovoren od 1. rujna ove godine do 31. kolovoza 2029. s mogućnošću produljenja.

U rohbau prostoru je nekada bio supermarket
Ulaz u Centar bit će na istoj lokaciji gdje se ulazilo i u bivši supermarket na toj lokaciji

Podstanari kod poznatih poduzetnika

Vlasnik tvrtke Zitas Real Estate je Zvijezdan Stanić. Njegov brat Svjetlan Stanić vlasnik je Stanić Grupe, poznate po marki sokova Juicy. Irena Stanić, od koje je HNB unajmio stan na četvrtom katu, Zvijezdanova je supruga. Ona je ujedno i vlasnica tvrtke Intertekstil Stanić koja se bavi opremanjem hotela, apartmana i vila.

U Ban Centru stanove imaju mnogi bogati i poznati. Na istom katu gdje je HNB unajmio garsonijeru, stan ima Renato Korać. On je vlasnik lanca kladionica u BiH, a javnosti je poznatiji po tome što je Zdravku Mamiću posudio 44,5 milijuna kuna da podmiri dug državi. Kat iznad je pak dvosobni stan nogometnog izbornika Zlatka Dalića.

Garsonijera na 4. katu

Već imaju Centar za posjetitelje

Prema dokumentaciji o nabavi, Centar će imati “garderobu za posjetitelje, recepciju, jedan izložbeni prostor glavnog postava te jedan za privremene i prigodne izložbe, polivalentni prostor namijenjen obrazovanju i konferencijskim događanjima, prostor za posluživanje napitaka s priručnim spremištem, suvenirnicu te radni prostor za osoblje”. Trebao bi raditi šest dana u tjednu, u dvije smjene od 9 do 19 sati.

U glavnoj zgradi HNB-a već desetljećima postoji Centar za posjetitelje koji služi edukaciji građana o financijskim temama, gdje se organiziraju tribine i godišnja debata. No iz HNB-a kažu da to nije primjeren prostor jer je zbog trezora cijela zgrada u posebnom sigurnosnom režimu.

“Ovim projektom hrvatska središnja banka ravnopravno se svrstava među ostale centralne banke ne samo eurozone, već i EU-a, pa i regije – u kojima postoje srodni centri”, obrazlažu nam iz Središnje banke. Dodaju da će informacije i obrazovni sadržaji u budućem Centru biti predstavljeni iz “osobne perspektive” građana, a ne iz “bankocentrične” perspektive HNB-a.

Podučavat će mlade o novcu

Tvrde i da je projekt bitan jer je uvršen u njihov Akcijski plan za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača. Istraživanje HNB-a i HANFA-e otkrilo je ranije ove godine da financijska pismenost građana “kontinuirano i značajno raste”.

Potom su, navode, zaključili da takve rezultate treba unaprijediti, naročito kod mlađe populacije, koja je u istraživanju ostvarila ispodprosječne ocjene. Stoga će budući Centar biti osobito prilagođen njima.

To namjeravaju napraviti kroz stalni izložbeni postav i tematske izložbe, te predavanja i radionice, kao i prisutnost Centra na društvenim mrežama. Hvale se i da će najveći dio sadržaja biti dostupan i na engleskom jeziku za “turističke namjernike” zainteresirane za financije, središnje bankarstvo ili povijesti i karakteristike novca. Stalni izložbeni postav temeljno bi se obnavljao svake tri do četiri godine.

HNB je u Ban Centru uz poslovni prostor na etaži-1 te stana na četvrtom katu, od obitelji Stanić unajmio i tri parkirna mjesta

Četiri milijuna eura za privremeno rješenje

Kako smo već naglasili, Centar vrijedan više od 4 milijuna eura na adresi Augusta Cesarca 10 samo je privremeno rješenje. HNB u međuvremenu planira dovršiti rekonstrukciju i protupotresna ojačanja zgrade na Trgu hrvatskih velikana.

U tom procesu će na trećoj adresi uspostaviti novi gotovinski centar u koji će onda izmijestiti trezorsko poslovanje. Time će, tvrde, biti otklonjeni problemi s pretjeranim osiguranjem pa će onda u središnjicu napokon moći biti smješten i Informacijsko-edukacijski centar.

Posao nabave radova, opreme i usluga za uspostavu Centra očito će dobiti zajednica ponuditelja predvođena Real Grupom i arhitektom Ante Vrbanom. Oni su jedini dali ponudu za taj posao i to u iznosu od 4.187.452 milijuna eura s PDV-om.