HND: 'Povlačimo se iz organizacije manifestacije 'Grad to ste vi'. Ne prihvaćamo despotsko ponašanje Penave'

Radi se o manifestaciji posvećenoj legendarnom Siniši Glavaševiću

FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), kao jedan od utemeljitelja manifestacije “Grad to ste vi” pokrenute 2005. godine, objavilo je da se povlači iz službene organizacije novinarsko-književnih susreta posvećenih legendarnom novinaru Hrvatskog radija Vukovar Siniši Glavaševiću.

Također, iz HND-a se ograđuju od ovogodišnjeg programa “o kojem nisu bili konzultirani, niti o njemu obaviješteni”. Navode kako su iz ovogodišnjeg programa, bez ikakva službenog obrazloženja, izbačeni predstavnici HND-a.

Na službenom programu koji je poslan medijima još početkom studenoga među organizatorima novinarskog-književnih susreta nije stajalo ime Hrvatskog novinarskog društva, dodaje HND. Međutim, kažu, jučer im je na adresu, samo sedam dana uoči manifestacije, stigao protokolarni poziv, “valjda reda radi”, od Gradske knjižnice Vukovar u kojem je planiran i skup posvećen Siniši Glavaševiću, “na kojem se najednom navodi ime i logotip HND-a kao jednog od organizatora, a da u samom programu ne sudjeluju njegovi predstavnici”.

POZIV NA 19. NOVINARSKO – KNJIŽEVNIČKI SUSRET „GRAD – TO STE VI“Pozivamo vas na 19. novinarsko – književnički susret…

Posted by Gradska knjižnica Vukovar on Monday, November 13, 2023

‘Despotsko ponašanje vukovarskog gradonačelnika’

HND je – iako i prije nezadovoljan tretmanom Književno-novinarskih susreta “Grad to ste vi” – sudjelovao u programu godinama, tvrde, prije svega poštujući lik i djelo kolege Siniše Glavaševića i svih kolegica i kolega koji su te ratne 1991. godine radili na Hrvatskom radiju Vukovar.

“Aktualna vukovarska vlast i vodstvo HRV-a godinama se ponašaju kao da bi najradije ugasili manifestaciju posvećenu Siniši Glavaševiću, a opet ne mogu to napraviti jer nije politički oportuno”, navodi krovna novinarska organizacija.

“No despotsko ponašanje vukovarskog gradonačelnika i njegovih suradnika nećemo prihvatiti. Čini se da je godinama ranije učio od najboljih kako u političke svrhe manipulirati žrtvom Vukovara, najvećeg simbola obrane Hrvatske”, dodaje HND.

‘Politička zloupotreba žrtve grada Vukovara’

“Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava očito se ponaša u maniri ‘grad to sam ja’ pa sa svojim suradnicima odlučuje o tome tko je podoban, a tko ne za sudjelovanje u programu”, poručuju. Za HND je to, kažu, neprihvatljivo, kao i “tužna, besramna politička zloupotreba žrtve grada Vukovara uoči superizborne 2024. godine”.

Hrvatsko novinarsko društvo će od sada samostalno održavati događaje koji će biti posvećeni životu velikog i nikad prežaljenog Glavaševića, ali i svih kolegica i kolega koji su radeći za Hrvatski radio Vukovar te ratne 1991. godine bili svjetlo i nada ne samo svim stanovnicima Vukovara, nego i cijele Hrvatske, kažu još iz HND-a.