Horor slučaj u Istri: usred zime ostavila djecu danima samu u poplavljenoj kući i otišla s dečkom u Slavoniju

Djelatnicima CSS-a djeca su rekla da će im se majka brzo vratiti samo ne znaju kada

FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL/Ilustracija

Četiri dana troje djece, od kojih najstarije ima 15 godina i koje je brinulo o drugo dvoje, od kojih je jedno vrtićke dobi, bilo je samo u kući u jednom istarskom mjestu. U stanu ih je ostavila, od 1. do 4. siječnja ove godine, njihova majka koja je s partnerom otišla k njegovoj bolesnoj majci u Slavoniju, piše Jutarnji list.

Majka je 4. siječnja zaprimila poziv Centra za socijalnu skrb koji joj je javio da su djeca izdvojena iz obitelji i tek se 9. siječnja vratila natrag u praznu kuću. Tijekom istrage je utvrđeno da ih je majka ostavila u mračnom i hladnom prostoru bez grijanja. Dio prostorije je bio poplavljen, a po podu je bio razvučen produžni kabel kako bi se djeca mogla grijati grijalicom.

Djelatnici socijalne skrbi su djecu pronašli jedno uz drugo neposredno uz vrata. U kući je bilo užasno hladno, toliko hladno da je dvoje starije djece nosilo bunde dok je najmlađe bilo samo u majici. Djelatnicima su rekli da će im se majka brzo vratiti samo ne znaju kada. Najstarije dijete je reklo da brine o mlađoj braći i da im kuha.

Majka priznala krivnju

Djeca su ispričala su s majkom i njezinim partnerom dočekali Novu godinu nakon čega su oni otputovali i ostavili ih opskrbljene hranom. Pokazali su im kako se koristi pećnica kako bi si mogli kuhati, a dane su provodili u sobi igrajući igrice.

Majka je priznala krivnju navodeći da je tako odlučila jer se “uspaničila radi zdravstvenog stanja partnerove majke kojem je ona na prvome mjestu”. Tvrdi da je zamolila prijateljicu da ih pričuva, ali ona ju je odbila i kada je shvatila da djecu nema kome dati, ostavila ih je same.

Vještak je prosudio da majka ima ovisni poremećaj ličnosti, a tužiteljstvo je zaključilo da je grubo povrijedila djetetova prava pa je prijavljena za tri kaznena djela protiv braka, obitelji i djece. U optužnici, koji su nedavno protiv nje podignuli, traže djelomično uvjetnu kaznu od 18 mjeseci od čega bi iza rešetaka morala provesti pola godine, dok bi ostatak bio uvjet s petogodišnjim rokom kušnje. Morat će ako sud presudi godinu dana biti uključena u obiteljsko savjetovalište pod nadzorom Probacijskog ureda.