Horor u Lici. Otkriven novi slučaj pokušaja trovanja divljih životinja: 'Radi se o vrlo otrovnoj tvari'

Udruga Biom navodi da je slučaj prijavila krim policiji u Gračacu

Pokušaj trovanja divljih životinja u Lici
FOTO: Udruga Biom

U Lici je otkriven novi pokušaj trovanja divljih životinja na području Mazina – mrtvo tele napunjeno je vrlo opasnim otrovom i postavljeno u pokušaju ubijanja vukova, no predstavlja veliki rizik za život svih divljih i domaćih životinja, ali i ljudi, upozoravaju u Udruzi Biom.

U petak poslijepodne kriminalističkoj policiji u Gračacu prijavljen je slučaj novog pokušaja trovanja divljih životinja na području Mazina. Korišteni otrov u obliku plavih kristalića je najvjerojatnije pesticid na bazi karbofurana koji je u Hrvatskoj u potpunosti zabranjen od 2016. godine.

‘Vrlo otrovna tvar’

“Radi se o vrlo otrovnoj tvari koja već u vrlo malim količinama može otrovati cijeli Mazin, Bruvno i Gračac. Ilegalno trovanje je jako opasna praksa koja ima trajne posljedice na prirodu i okoliš”, kaže Boleslaw Slocinski, voditelj programa Safe Flyways u Udruzi Biom.

“Ova praksa ne samo da je neučinkovita u rješavanju sukoba s predatorima poput vukova, nego je i opasna za ljude, kućne ljubimce, lovačke pse te ugrožava opstanak strogo zaštićenih ptica grabljivica – supova, orlova i sokolova. Hororu karbofurana treba stati na kraj i tražiti civilizirano rješenje za zaštitu stoke”, dodaje.

Mamac pronađen svjež

Mamac je pronađen svjež čime je spriječen veći broj žrtava. “Brza reakcija – prijava policiji i osiguranje mjesta događaja je ključno za sprječavanje masovnog trovanja divljih životinja i pravilno procesuiranje kaznenog djela. Posebno nas žalosti činjenica da se koristi ovo božićno, blagdansko vrijeme za provedbu vrlo opasnih zločina protiv prirode”, poručuje Slocinski.

Iz udruge pozivaju sve građane da svaku sumnju na slučaj ilegalnog trovanja prijave policiji na 112 s obzirom da se radi o kaznenim i vrlo opasnim radnjama.