Hripavac se ubrzano širi Splitom i okolicom. Epidemiologinja preklinje: 'Cijepite djecu'

Kod dojenčadi hripavac može dovesti do komplikacija poput upale pluća

FOTO: Screenshot HRT

Epidemija hripavca širi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a trenutačno je čak 125 oboljelih. “Epidemija se širi, bilježimo sve veći broj oboljelih na širem području Splita, a imamo i sporadičnih slučajeva i šire u županiji”, rekla je Milka Brzović, voditeljica Odjela za nadzor cijepljenja, NZJZ SDŽ-a, za HRT.

Do sada je, kaže, hospitalizirano 17 oboljele dojenčadi. “Trenutno je na hospitalizaciji jedno dojenče i jedno školsko dijete s neurološkim komplikacijama”, dodala je.

Svi koji razviju simptome, a bili su u kontaktu sa zaraženom osobom, moraju se što prije javiti epidemiologu.

‘Djecu cijepiti čim prije’

“Najveću težinu ove bolesti vidimo kod dojenčadi, koja ne znaju i ne mogu kašljati i kojima ova bolest može stvoriti apneju, odnosno prestanak disanja i, nažalost, mogu imati komplikacije kao što su upala pluća ili bronhopneumonija, a nerijetko i neurološke komplikacije – konvulzije i encefalitis”, kaže Brzović.

Roditelje čija djeca nisu redovno cijepljena pozvala je da dođu “čim prije” na cijepljenje. “Djeca se protiv hripavca cijepe do šeste godine života”, dodala je epidemiologinja.

Zarazna infekcija dišnog sustava

Hripavac je vrlo zarazna infekcija dišnog sustava koja se prenosi kapljičnim putem. Uzročnik hripavca je bakterija Bordetella pertussis koja se nakon ulaska u dišni sustav brzo razmnožava pri čemu oštećuje sluznicu, što pak potiče stvaranje gustog sekreta kojeg je jako teško iskašljati.

Hripavac se u većini slučajeva dijagnosticira dokazivanjem prisutnosti bakterije uzimanjem brisa, odnosno uzorka sluzi iz ždrijela.