Hrvatska putovnica među najpoželjnijima u svijetu, uz bok je islandskoj, latvijskoj i lihtenštajnskoj

Na nezavidnom dnu popisa pronašle su se putovnice četiri zemlje - Somalije, Iraka, Afganistana i Sirije

30.12.2017., Sibenik - Od 01. sijecnja zahtjev za izradu nove putovnice moci ce se predati elektronskim putem. Opcija je dostupna grdjanima koji posjeduju elektonicku osobnu iskaznicu s potpisanim certifikatom, a zahtjev se predaje putem sustava e-gradjani."nPhoto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Engleska konzultantska tvrtka Henley & Partners, koja se bavi istraživanjem državljanstava i prebivališta, objavila je ažurirani popis najmoćnijih i najpoželjnijih putovnica na svijetu. Henley Passport Index je globalno rangiranje zemalja prema stupnju slobode putovanja koje omogućavaju nositeljima njihovih putovnica, a ažurira se tijekom godine kada promjene u viznim politikama stupe na snagu.

Najbolje rangirana je putovnica Ujedinjenih Arapskih Emirata, čiji stanovnici imaju najveću slobodu kretanja, navodi se u novom kvartalnom izvještaju tvrtke.

Na drugom i trećem mjestu nalazi se čak deset europskih zemalja: Njemačka, Francuska, Španjolska, Italija, Nizozemska, Luksemburg, Švedska, Finska, Austrija i Švicarska. Na četvrto mjesto smjestile su se putovnice Južne Koreje, Danske, Belgije, Portugala, Poljske i Irske, a na šestom mjestu ih slijede SAD, Australija i Slovačka.

Hrvatska putovnica sve bolja

Hrvatska putovnica pronašla se na osmom mjestu, što je napredak u usporedbi s prošlim plasmanom na 14. mjestu. Uz Hrvatska je na osmom mjestu s Islandom, Latvijom i Lihtenštajnom. Početkom godine hrvatske putovnice bile niže rangirane, na 17. mjestu. Građani Hrvatske mogu bez vize putovati u 172 destinacije, dok je viza potrebna za 26 zemalja.

Neke zemlje iz regije su lošije plasirane, pa je tako Srbija na 32. poziciji, Sjeverna Makedonija na 36., a Crna Gora na 37. poziciji. Putovnica Bosne i Hercegovine je na 44. poziciji.

Na nezavidnom dnu popisa pronašle su se putovnice četiri zemlje – Somalije, Iraka, Afganistana i Sirije.