Hrvatska putovnica jedna od najpoželjnijih na svijetu, bez problema putujemo u 172 zemlje

Zadnje mjesto na ljestvici zauzela je Sirija

30.12.2017., Sibenik - Od 01. sijecnja zahtjev za izradu nove putovnice moci ce se predati elektronskim putem. Opcija je dostupna grdjanima koji posjeduju elektonicku osobnu iskaznicu s potpisanim certifikatom, a zahtjev se predaje putem sustava e-gradjani."nPhoto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prema novom izvještaju Global Passport Indexa, koji rangira putovnice po slobodi kretanja koju daju vlasniku, Hrvatska se našla na visokom 8. mjestu. Radi se o rang listi koja analizira koliko viza i u kojem obliku trebaju državljani pojedinih zemalja kada putuju u neku stranu zemlju.

Tako se na prvom mjestu nalaze Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji građani bez vize mogu ući u čak 180 zemalja. Drugo mjesto dijele Njemačka, Španjolska, Francuska, Italija, Nizozemska. Zatim slijede Luksemburg, Švedska, Finska, Austrija i Švicarska.

Hrvatska je putovnica na 8. mjestu na svijetu i dijeli ga s Islandom, Latvijom i Lihtenštajnom. Hrvati tako mogu u 172 destinacije putovati bez potrebe za prethodnom vizom, dok im je za 26 zemalja potrebna viza.

Kako stoje ostali

Srbija se našla na 32. mjestu, Sjeverna Makedonija i Crna Gora su na 36. i 37. poziciji, dok je BiH na 44. poziciji. Slovenija je, pak, na visokom sedmom mjestu. Zadnje mjesto na ljestvici zauzela je Sirija.