Hutisti nastavljaju gađati plovila u Crvenom moru. Britanski razarač oborio novi projektil koji su lansirali prema brodu

Ministar obrane rekao je da se Ujedinjeno Kraljevstvo ne boji daljnjih napada hutista

SANAA, YEMEN - JANUARY 11: People gather to stage a protest against United Nations (UN) Security Council resolution demands that Houthis immediately cease all attacks on ships in Red Sea in Sanaa, Yemen on January 11, 2024. Yemen’s Houthi group on Thursday denigrated a UN Security Council resolution demanding the group to halt Red Sea attacks as a “political game.â€? Mohammed Hamoud / Anadolu (Photo by Mohammed Hamoud / ANADOLU / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Britanski ratni brod srušio je bespilotnu letjelicu hutista koji su gađali plovilo u Crvenom moru, javlja BBC. Ministarstvo obrane priopćilo je da je razarač Kraljevske mornarice HMS Diamond srušio projektil u subotu i da nije bilo ozlijeđenih niti materijalne štete.

Ministar obrane Grant Shapps rekao je da se Ujedinjeno Kraljevstvo ne boji daljnjih napada hutista, militantne grupe u Jemenu koje podupire Iran. “Naša predanost zaštiti nevinih života i slobodi plovidbe je apsolutno nepokolebljiva”, rekao je Shapps.

Glasnogovornik Ministarstva obrane potvrdio je da je ovo treći incident ove vrste s HMS Diamondom od prosinca. Prvi se dogodio 16. prosinca, a drugi 10. siječnja.

Hutisti gađali britanski tanker

Ova je vijest stigla dva dana nakon što je Marlin Luanda, naftni tanker povezan s Britanijom u Adenskom zaljevu, pogođen projektilom koji su ispalili hutisti. Militantna skupina rekla je da je brod gađala ”kao odgovor na američko-britansku agresiju na našu zemlju”.

Požar na naftnom tankeru ugašen je bez ozlijeđenih članova posade nakon što su francuski, indijski i američki mornarički brodovi pružili pomoć brodu. Taj napad na Marlin Luandu dogodio se samo nekoliko dana nakon što su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenuli drugu seriju zračnih napada na ciljeve hutista u Jemenu.

Hutisti su gađali strane brodove u tom području od početka rata između Izraela i Hamasa. Proglasili su podršku Hamasu i rekli da ciljaju brodove koji putuju u Izrael.