HZZO pročistio popis osiguranika. Na kraju su bez osiguranja ostali i neki invalidi, trudnice, kronični bolesnici...

Ured pučke pravobraniteljice tražio je od Ustavno suda ocjenu ustavnosti ove odredbe

Sibenik:  Invalidska kolica 06.03.2019., Sibenik - Invalidska kolicarPhoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Krajem lipnja prošle godine Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pročistio je popis osiguranika i tako ukinuo status u obveznom zdravstvenom osiguranju za 106.000 građana koji se nije javio u zadanom roku kako bi zadržali status. Tada je HZZO govorio kako je cilj iz sustava ukloniti osobe koje su koristile zdravstveno osiguranje nakon što su se odselile iz Hrvatske.

Međutim, bez su osiguranja na kraju ostale i ranjive skupine građana, poput rodilja, invalida i kroničnih bolesnika, koje u Hrvatskoj i dalje žive.

U godišnjem izvješću za prošlu godinu Ured je objavio pritužbe dijela građana koji su ostali zakinuti za zdravstveno osiguranje. ”Pritužbe su nam počele stizati nedugo nakon stupanja na snagu izmjena ZOZO-a, nakon što su obveznicima pristizale obavijesti HZZO-a. HZZO je obavijesti slao isključivo običnom poštom (ne preporučeno i ne istovremeno (i bez troška) preko sustava e-građani) pa su neki navodili da im obavijest nije nikad stigla ili je stigla na adresu s koje su godinama odjavljeni”, kažu iz Ureda.

‘Zar vas nije sram’

Bez zdravstvenog osiguranja ostala je, primjerice, majka petero malodobne djece. ”Zar vas nije stid ukinuti zdravstveno osiguranje majci petero malodobne djece koja boluje od dijabetesa tipa 2, astme, tumora štitne žlijezde, čira na želucu, bolova u kralježnici, visokog tlaka, i to samo zato jer se nisam pojavila do 29. lipnja. Treba li da umrem, svi lijekovi su mi svaki mjesec potrebni”, napisala je.

Još jedna majka troje djece žali se da je ”vraćena kući s otvorenim zubom jer nemam novca za privatni popravak”. ”Ostala sam bez rodiljne naknade i zdravstvenog. Dojim bebu i pijem tablete protiv bolova«”.

”Kao građanka ove države te majka troje djece duboko sam razočarana u odnos države i svih njenih tijela prema rodiljama. Dana 23. studenog zaprimam uplatu dijela novčane naknade te idući dan zovem HZZO da se informiram o razlogu umanjene isplate te saznajem da sam ostala bez obveznog zdravstvenog osiguranja, a tako i svih ostalih prava”, žalba je još jedne majke.

Pred operaciju saznala da nema osiguranje

Obitelj jedne žene saznala je da je bez osiguranja ostala na dan kada je trebala operirati mrenu na oku. ”Moja šogorica, žena od 57 godina, teško je pokretna osoba sa strabizmom. Da je izgubila pravo na osnovno zdravstveno osiguranje saznali smo na dan operacije mrene kad je već bila u sali i radi toga su je odbili operirati. Šogorica živi s majkom od 77 godina, zaprimile su dopis u kojem stoji da će joj zdravstveno osiguranje biti ukinuto s 29. lipnja 2023. ako se ne javi na HZZO, ali one taj dopis nisu razumjele”, kaže pritužba objavljena u izvješću.

Javila se i teško pokretna osoba koja se žali da HZZO nije želio uvažiti njezinu potvrdu telefonom ili e-mailom. ”Nemam prijevoz, nemam kako doći, ne mogu se samostalno kretati, a na HZZO-u kao da nemaju nimalo razumijevanja i samo tjeraju po svom. Pitala sam ih mogu li im se javljati mailom ili telefonski, ali oni me stalno forsiraju da dođem k njima”, kaže.

Ljudi ostali bez lijekova

Više osoba javilo se s pritužbama da si bez zdravstvenog osiguranja ne mogu priuštiti lijekove koji su im od životne važnost, poput muškarca koji boluje od epilepsije i još jednog pacijenta s dijabetesom. ”Molim Vas, ukinuto mi je osnovno zdravstveno osiguranje. Zbog šećeraškog stopala hodam uz pomoć štapa. Živim od 133 eura zajamčene minimalne naknade! Ugrožen mi je život”.

”Ne znam kome bih se obratio, HZZO je mojoj ženi ukinuo 29.06.2023. naknadu, odnosno poštedu od rada koja je u trajanju do tri godine. Nikakvu obavijest dobila nije, to sam im odgovorio, na što mi je gospođa rekla da je bilo u medijima. Ja sam zaposlen i radim od jutra do mraka za mizernu plaću, još imamo kredit, a žena odgaja doma troje djece i nema vremena ni jesti kako treba, a kamoli pratiti vijesti”, žalba je muškarca čija je supruga ostala bez osiguranja.

Traži se ocjena ustavnosti

Ured pučke pravobraniteljice primio je 88 ovakvih pritužbi, dok ih je na adresu HZZO-a u 2023. stiglo 1109. Pravobraniteljica Ustavnom sudu podnijela zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o zdravstvenom osiguranju na temelju kojeg je HZZO ”pročistio” popis osiguranika.

”U zahtjevu smo istaknuli da se radi o obvezi koja je protivna zabrani diskriminacije iz Ustava RH i ZSDa, jer sve osobe neće moći osobno pristupiti HZZO-u zbog invaliditeta, zdravstvenog, ali i imovnog stanja, ako žive u mjestima udaljenima od najbliže ustrojstvene jedinice HZZO-a te da su temeljem ovih osobina stavljene u nepovoljniji i nejednak položaj”, kažu iz Ureda.

Istaknuli su i da su ovakvim provođenjem zakona brojni građani dovedeni u situaciju neočekivanih troškova jer za odjavu saznaju tek tijekom liječenja. ”Naposljetku, ukazali smo kako sama definicija provedbe obveze ‘jednom u tri mjeseca’ nije precizna i podložna je tumačenju, što stvara nesigurnost. Zbog svega navedenog tražili smo da se obveza osobnog periodičnog pristupanja HZZO-u ukine kao protuustavna te da se do donošenja odluke Ustavnog suda privremeno obustavi postupanje na osnovi spornih članaka, kako ne bi došlo do povrede prava”, stoji u izvješću Ureda pučke pravobraniteljice.