I Nepal zabranio TikTok, kažu da 'remeti društvenu harmoniju i utječe na obitelj'

Nepal je još jedna u nizu zemalja koje su zabranile ovu društvenu mrežu

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Nepal je odlučio zabraniti TikTok jer je popularna društvena mreža, kažu vladini dužnosnici, poremetila društvene strukture u toj južnoazijskoj državi, piše CNN. “S obzirom na to kako TikTok remeti našu društvenu harmoniju i utjecaj koji ima na obitelj i društvene strukture, vlada je odlučila privremeno zabraniti TikTok”, rekao je Rekha Sharma, nepalski ministar komunikacija i informacijske tehnologije, na presici u ponedjeljak.

Purushottam Khanal, predsjednik Uprave za telekomunikacije, zatražio je od pružatelja internetskih usluga da prekinu pristup aplikaciji, objavila je u ponedjeljak državna televizija. WorldLink Communications, koji se predstavlja kao najveći pružatelj internetskih usluga u zemlji, postupio je u skladu s nalogom i očekuje se da će isto uskoro učiniti i drugi.

Reuters je izvijestio, pozivajući se na lokalne medije, da je u posljednje četiri godine u Nepalu registrirano više od 1600 slučajeva kibernetičkog kriminala povezanih s TikTokom.

Brojne zemlje ograničile pa i zabranile TikTok

Brojne zemlje postavile su ograničenja za korištenje TikToka, koji je u vlasništvu kineskog tehnološkog diva Bytedancea i ima više od milijardu aktivnih korisnika mjesečno. Indija ga je prije tri godine čak potpuno zabranila, jednako kao i nekoliko drugih kineskih aplikacija, rekavši da predstavljaju “prijetnju suverenitetu i integritetu”. U to je vrijeme TikTok imao procijenjenih 120 milijuna korisnika u Indiji.

Sjedinjene Američke Države i njihovi partneri u obavještajnom savezu Five Eyes, koji čini Australija, Britanija, Kanada i Novi Zeland, postavili su ograničenja za korištenje TikToka na uređajima koje koriste državni službenici. U veljači je Bijela kuća dala federalnim agencijama rok od 30 dana da uklone TikTok sa svih uređaja koje je im vlada dala na korištenje. Dva mjeseca kasnije Australija je pak objavila da će se aplikacija morati ukloniti s uređaja savezne vlade.