Incident u Crnome moru: Teretni brod naletio na minu, dvoje ozlijeđenih

Plovilo je izgubilo kurs i kontrolu, a požar je izbio na gornjoj palubi

A servicemen of the Maritime Guard of the State Border Service of Ukraine adjusts his helmet during the inspection of a cargo ship for prohibited items and substances before entering a port in the northwestern part of the Black Sea, on 18 December 2023, amid the Russian invasion in Ukraine. This patrol is part of Kyiv's strategy aimed at keeping the Russian military fleet away from the Ukrainian coast, with the key mission of securing the corridor set up since August between Ukrainian ports in the Odessa region and the Bosphorus Strait, after Moscow slammed the door on an international grain agreement. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
FOTO: AFP

Brod za rasuti teret pod zastavom Paname, koji je krenuo u luku na Dunavu radi utovara žita, naletio je na minu u Crnom moru, priopćila je ukrajinska vojska, dodajući da su u incidentu dvije osobe ozlijeđene.

To je najnoviji incident civilnog broda koji je pogodio eksploziv u Crnom moru u, kako Kijev kaže, pojačanim ruskim napadima na brodove i lučku infrastrukturu.

“Civilni brod pod zastavom Paname naletio je na neprijateljsku morsku minu u Crnom moru… Plovilo je izgubilo kurs i kontrolu, a požar je izbio na gornjoj palubi”, objavilo je ukrajinsko južno vojno zapovjedništvo na platformi Telegram.

Moskva pojačala napade na ukrajinske luke

Jedna je osoba hospitalizirana, a drugoj je liječnička pomoć pružena na brodu. Na mjesto su poslani tegljači, dodala je vojska.

Moskva je pojačala napade na ukrajinsku lučku infrastrukturu od sredine srpnja, kada je odustala od dogovora koji je posredovao UN i koji je omogućio siguran prolaz ukrajinskih pošiljki žitarica preko Crnog mora.

Kijev je od tada uspostavio alternativnu rutu koja obuhvaća zapadnu obalu Crnog mora. Kako je rečeno, ruske su snage više puta bacale eksplozivne naprave u njezinoj blizini.