Video. Ukrajina objavila novu snimku napada na ruski desantni brod kod Krima, tvrde da je potonuo

Ruska strana još nema komentara

FOTO: Screenshot/YouTube

Ukrajinske snage uništile su ruski desantni brod Cezar Kunikov u Crnom moru blizu okupiranog poluotoka Krima, objavila je kijevska vojska. Ukrajinski medij objavio je nekoliko videa koji prikazuju dim kako se podiže nad morem blizu južne obale Krima te helikoptere kako lete.

“Ukrajinske oružane snage, zajedno s obavještajnom jedinicom ministarstva obrane, uništili su desantni brod Cezar Kunikov. U trenutku udara bio je u ukrajinskim teritorijalnim vodama blizu Alupke”, napisala je vojska na komunikacijskoj platformi Telegram.

“Na lijevom boku su nastale velike rupe i Cezar Kunikov je počeo tonuti. Simbolično je da je prije točno 81 godinu (14. veljače) ubijen ruski časnik po kojem je brod dobio ime. Okupatorska potraga i akcija spašavanja bile su neuspješne. Slava Ukrajini”, poručili su ukrajinski obavještajci, koji su objavili i snimku udara.

Otvaranje važnog koridora za izvoz

Rusija nije odmah komentirala događaj, no ranije je rekla da je uništila šest bespilotnih letjelica u Crnom moru. Ukrajinska vojnoobavještajna služba je rekla da je ruski vojni brod napadnut pomorskim dronovima. Dodali su kako se radi o jednom od najnovijih ruskih brodova. Brod je mogao primiti 87 članova posade, a sudjelovao je u ratovima u Gruziji, Siriji i Ukrajini.

Kijev koristi bespilotne pomorske letjelice opremljene eksplozivima kako bi napadao ruske brodove u pokušaju da ih izbaci iz zapadnih dijelova Crnog mora, čime bi se otvorio koridor za brodove za ključnu izvoznu rutu.

Ukrajinske krstareće rakete su u prosincu pogodile drugi veliki ruski desantni brod na Krimu.