Incident u samoborskoj školi: 'U zraku se pojavio agresivni agens i brzo se proširio. Svi smo kašljali'

Zbog incidenta su intervenirali vatrogasci, policija i hitna pomoć

18.03.2010., Samobor - Ulica A. Hebranga 26, Ekonomska, trgovacka i ugostiteljska skola. Jucer u popodnevnim satima dvojica maloljetnika usla su u prostorije srednje Ekonomske skole u Samoboru i napala nastavnicu. Lakse su je ozlijedili po rukama. Intervenirala je policija. rPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Učenici Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole u Samoboru u utorak su poslani kućama s nastave jer se u zraku, kaže ravnateljica Mirjana Kroflin, ”pojavio agresivni agens”. Učenici i djelatnici škole počeli su kašljati, a najsigurnije je bilo isprazniti školu.

”Još ne mogu ništa konkretno reći jer obavljamo izvide. U zraku je bio neki agens koji je izrazito agresivan, bez boje i mirisa, učenike i nastavnike je tjerao na kašalj. Nije bilo vezano uz grijanje niti je to bio neki dim. Zvali smo odmah vatrogasce i policiju”, rekla je ravnateljica. Školu su pokušali razvjetriti, no zbog sigurnosti su je djeca napustila. Dan kasnije nastava se odvija normalno i bez ikakvih tegoba.

”Naša je sumnja da je najveća koncentracija bila u velikom holu kod učeničkih WC-a. Bilo je jako agresivno jer se jako brzo proširilo po cijeloj školi. Mi koji smo i malo dalje od hola smo ubrzo osjetili tegobe”, dodaje Kroflin.

‘Nije detektiran nikakav plin’

Riječ je o zgradi u kojoj, osim ekonomske, nastavu pohađaju i učenici još dviju drugih škola, gimnazije i strukovne. ”Prva je sumnja, s obzirom na to su tu tri škole, da je netko od učenika nešto upotrijebio, ali to bi sada bilo neozbiljno tvrditi jer učenici mogu svašta napraviti. Nekako naše sumnje upućuju da je netko od učenika to učinio, ali evo ništa sa sigurnošću se ne može tvrditi i sve još istražujemo”, zaključila je ravnateljica škole.

Razgovarali smo i s ravnateljem Srednje strukovne škole Davorom Škiljanom koji kaže da su vatrogasci posebnim uređajima mjerili razinu plinova u zraku. Nisu utvrdili da je riječ o nekom po život opasnom plinu. ”Nikakav plin nije detektiran, a izmjerili su da ima dovoljno kisika u zraku”, rekao je Škiljan i dodao da vatrogasci nisu mogli utvrditi gdje je izvor problema. On učenike iz svoje škole nije poslao kući.

Intervenirala i hitna pomoć

Da u zraku nisu detektirane povećane koncentracije štetnih ili opasnih plinova potvrdio nam je i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković. Vatrogasce je zbog ”pojave nepoznate nadražujuće tvari u objektu srednje škole” pozvala samoborska policija.

”Vatrogascima su zaposlenici rekli se u prostoru WC-a i hodniku ispred WC-a osjeća nepoznata tvar koja nadražuje dišne puteve. Tri učenice imale su jaču iritaciju i pojavu osipa na vratu. Pozvana je i hitna pomoć koja je pružila pomoć učenicama”, kaže Žitković.

Vatrogasci su pomoću detektora za plin izmjerili koncentraciju plina u prostoru WC-a, hodnika i susjednih prostorija. Utvrdili su da nije bilo povećanih vrijednosti. Iz Policijske uprave zagrebačke su nam potvrdili da su oko 14 sati zaprimili dojavu o tome da više osoba osjeti nadražajni kašalj te da je istraživanje u tijeku.