Indija i Rusija proširit će pomorsku suradnju

Od početka rata rusko-indijska trgovina porasla je na rekordnu razinu

Russian President Vladimir Putin flies in a helicopter to visit the Center for the construction of large-tonnage offshore structures (CSCMS) of Novatek-Murmansk company in the village of Belokamenka in the Murmansk region on July 20, 2023. (Photo by Alexander KAZAKOV / SPUTNIK / AFP)
FOTO: AFP

Indija i Rusija istražit će mogućnost korištenja novih prometnih koridora poput Sjevernog morskog puta i Istočnog pomorskog koridora između Vladivostoka i Chennaija za proširenje pomorske suradnje, priopćila je indijska vlada u srijedu.

Indijski ministar luka, pomorstva i plovnih putova Sarbanande Sonowala i ruski ministar za razvoj Dalekog istoka i Arktika Aleksej Čekunkov dogovorili su se o tome na sastanku u Vladivostoku.

Održavanje jakih veza

New Delhi i Moskva desetljećima su bili bliski, a Indija je odbila osuditi Rusiju zbog agresije na Ukrajinu. Umjesto toga, rusko-indijska trgovina porasla je na rekordnu razinu, uglavnom potaknuta povećanjem indijskog uvoza ruske nafte.

Dvije su se zemlje, na istom sastanku u srijedu, također dogovorile obuku indijskih pomoraca u polarnim i arktičkim vodama u Ruskom pomorskom institutu za obuku koji je opremljen simulatorima.

“Ostajemo predani održavanju jakih veza (s Rusijom) i poticanju strateške suradnje u raznim sektorima”, poručio je priopćenjem Sonowal. Čekunkov je rekao da Rusija namjerava “razvijati odnose s indijskim partnerima na Dalekom istoku u svim područjima od zajedničkog interesa”.