Islandske vlasti evakuirale cijeli grad zbog sve izvjesnije erupcije vulkana koji je bio neaktivan 6000 godina

Islandski meteorološki zavod je objavio da postoji 'znatan' rizik od erupcije

Iceland, near Mount Fagradalsfjall, 2022-11-08. The new volcano near Mount Fagradalsfjall, active for barely a week, already attracts many tourists who hastened to come and admire a rather accessible and unique spectacle. Photograph by Lucas Frayssinet / Hans Lucas.
Islande, a proximite du mont Fagradalsfjall, 2022-08-11. Le nouveau volcan a proximite du mont Fagradalsfjall actif depuis a peine une semaine, attire deja de nombreux touristes qui s empresserent de venir admirer un spectacle plutot accessible et unique en son genre.  
Photographie de Lucas Frayssinet / Hans Lucas. (Photo by Lucas Frayssinet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
FOTO: Hans Lucas via AFP/snimka iz 2022. godine

Islandske vlasti završile su evakuaciju 3000 stanovnika grada Grindavika u jugozapadnom dijelu zemlje zbog bojazni od vulkanske erupcije nakon niza potresa i dokaza o širenju magme pod zemljom.

Islandski meteorološki zavod u subotu je objavio da postoji “znatan” rizik od erupcije na poluotoku Reykjanesu s obzirom na to da su veličina podzemne intruzije magme i brzina kojom se kreće nekoliko puta veće od prethodno izmjerenih u tom području.

Islandska Agencija za civilnu zaštitu preko noći je naredila potpunu evakuaciju ribarskog mjesta Grindavika, istodobno naglasivši da se ne radi o hitnoj evakuaciji.

Situacija neposredna opasnost za grad

U području Reykjanesa posljednjih se godina u nenaseljenim područjima dogodilo više erupcija, a vjeruje se da trenutačna situacija predstavlja neposrednu opasnost za grad, rekle su vlasti koje su u četvrtak, zbog pojačane seizmičke aktivnosti zatvorile geotermalno lječilište Blue Lagoon, jednu od glavnih turističkih atrakcija u zemlji.

Reykjanes je vulkansko i seizmičko žarište koje se nalazi jugozapadno od glavnoga grada Reykjavika.

U ožujku 2021. rijeke lave izbile su iz pukotine u tlu dugačke između 500 i 750 metara u regionalnom vulkanskom sustavu Fagradalsfjall.

Erupcije nakon 6000 godina neaktivnosti

Vulkanska aktivnost u tom se području nastavila i nakon šest mjeseci, zbog čega su tisuće Islanđana i turista posjetile mjesto.

U kolovozu 2022. na istom se području dogodila trotjedna erupcija, a potom je u srpnju ove godine uslijedila još jedna.

Prije nedavnih erupcija sustav Fagradalsfjall, širok oko 6 kilometara i dugačak 19 kilometara, bio je neaktivan više od 6000 godina.