Znanstvenici objasnili što je prouzročilo spektakularnu erupciju vulkana na Islandu i zašto se događa baš sada

Erupcija na Islandu spremala se mjesecima, stanovnici su bili upozoreni

REYKJANES, ICELAND - DECEMBER 19: ( ----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'ICELAND POLICE DEPARTMENT / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A view of lava after volcano eruption located close to Sundhnukagigar, about 4 kilometers northeast of Grindavik town of Reykjanes peninsula, Iceland on December 19, 2023. The eruption began following an earthquake that started around an hour earlier. ICELAND POLICE DEPARTMENT / Anadolu (Photo by ICELAND POLICE DEPARTMENT / ANADOLU / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Nakon niza potresa u posljednjim tjednima, eruptirao je vulkan na Islandu. Tisuće ljudi evakuirane su iz svojih domova.

Vulkan se nalazi na poluotoku Reykjanes na jugozapadu Islanda, samo četiri kilometra sjeveroistočno od ribarskog grada Grindavik. Grindavik je pedesetak kilometara udaljen od glavnog grada Islanda Reykjavika.

Vulkani mirovali stotinama godina

Vulkani na Reykjanesu su mirovali 800 godina sve do erupcije 2021. Tada se otvorila pukotina duljine od oko 750 metara. Nakon tri manje, očekivala se i četvrta erupcija.

Znanstvenici su upozoravali da bi četvrta erupcija mogla biti puno opasnija jer se magma kretala vodoravno pod zemljom, zbog čega je dolazilo do velikih deformacija tla.

Područje oko Reykjavika zabilježilo je povećan broj potresa od kraja listopada. Nakon kratkotrajnog zatišja prošli tjedan, u ponedjeljak je zabilježen niz od više od 1000 potresa u kratkom razdoblju. Seizmička aktivnost vrhunac je dosegla oko 21 sat, a erupcija vulkana krenula je u 22:17.

Poginuto tlo i do metar visine

U gradu Grindavik pojavila se ogromna pukotina koja je na nekim mjestima podigla tlo i do metar visine, piše The Times.

Ispod tog područja nalazi se petnaestak kilometara dug tunel pun magme i seizmolozi su vjerovali da će glavno područje za erupciju biti sjeverno od Grindavika.

Island na granici dvije ploče

Island je smješten na granici između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče poznatoj kao srednjoatlantski greben. Dvije ploče, zajedno s dva kontinenta, odmiču se brzinom od oko 2,5 centimetra godišnje. To dovodi do potresa i erupcija.

Island je nastao prije otprilike 16 do 18 milijuna godina i jedan je od vulkanski najaktivnijih mjesta na svijetu s čak 33 aktivna vulkanska sustava.

Znanstvenici vjeruju da je 2021. godine započela nova era vulkanske aktivnosti na poluotoku Reykjanes koji je mirovao od 1240. godine.

Otvorila se ogromna pukotina

Na tipičnoj slici vulkana, lava izlazi iz kratera na vrhu stošca. Erupcija u Gridaviku je potpuno drugačija. Na Zemlji se stvorila ogromna pukotina dugačka oko četiri kilometra.

Lava izbija iz dubine od oko 800 metara ispod površine zemlje brzinom od 100 do 200 kubičnih metara u sekundi. “Sada vidimo da se Zemlja otvara”, kazala je islandska premijerka Katrín Jakobsdóttir.

Nema izvješća o ozlijeđenima

Informacija o ozlijeđenima trenutno nema. “Naše misli su s lokalnim stanovništvom, nadamo se najboljem. Važno je omogućiti hitnim službama da rade svoj posao i slijediti upute policije”, rekla je Jakobsdóttir.

Dr. Evgenia Ilyinskaya stručnjakinja za vulkane sa Sveučilišta u Leedsu rekla je: “Lava ne ide prema Grindaviku ili elektrani. Zasad erupcija nije toliko opasna koliko se pretpostavljalo da bi mogla biti”.

Trenutno nema prekida u zračnom prometu, osim manjih kašnjenja u Keflaviku, glavnoj zračnoj luci. Ne očekuje se da će erupcija stvoriti veliki oblak pepela.

Lava ne teče prema gradu

“Snažnu erupciju u prvim satima zamijenilo je nešto mirnije curenje lave koja nije krenula prema Grindaviku već prema sjeveru”, kazao je vulkanolog i znanstveni pisac dr. Robin Andrews.

Dodaje da se obližnja geotermalna elektrana dosad čini sigurnom. “Ako lava nastavi teći prema sjeveru kao što se općenito čini sada i pukotina se prestane širiti prema jugu, to će biti sjajna vijest”, istaknuo je.

“Središte erupcije vjerojatno će se premjestiti i lokalizirati u jedan otvor unutar nekoliko sati ili dana, a budući tijek erupcije ovisit će o tome gdje će se to dogoditi”, kazao je David Rothery s Otvorenog sveučilišta.