Istra lovi zdravstvene radnike iz unutrašnjosti, vabe ih plakatima ispred bolnica. Podravci ogorčeni: 'To je degutantno'

'Vrijeme je za promjene! Dođi u Istarsku županiju!', piše na plakatu

FOTO: Facebook

Hrvatska se već dugi niz godina bori s nedostatkom radnika u zdravstvu. Čini se da taj problem Istarska županija pokušava riješiti vrlo originalnim gerilskim marketingom. I to u županiji koja također ima velikih problema s radnom snagom, Koprivničko-križevačkoj.

Kako javlja ePodravina, diljem te županije postavljeni su jumbo plakati kojima se poziva zdravstvene radnike da dođu raditi u Istru. Jedan od plakata postavljen je točno ispred križevačkog Doma zdravlja.

Dobro su se sjetili

“Vrijeme je za promjene! Dođi u Istarsku županiju! Želite napredovati u zdravstvenoj struci i kvalitetno živjeti?”, piše na plakatu.

Zdravstveni radnici su za ePodravinu komentirali ove plakate rekavši kako su se Istrijani dobro sjetili, ali ipak misle kako njihov postupak nije fer.

Ravnatelji, očekivano, nisu baš sretni

Sasvim očekivano, na plakate ispred bolnica burno su reagirali ravnatelji zdravstvenih ustanova i župana. Tako je ravnateljica županijskog Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković rekla da “razumije s čime se bori Istarska županija, kao i baš svi u zemlji”, no smatra kako ovo nije primjeren način. Ističe da se jumbo plakatima potiče odlazak liječnika iz matičnih ustanova.

“Još k tome ispred zdravstvenih ustanova… Svaka konkurencija je dobra, no ovo je vrsta nelojalne konkurencije. Zašto podcjenjuju ostatak zemlje? Svi smo u istim problemima, borimo se s nedostatkom kadra. Ostale, a pogotovo naša Županija poduzimaju sve moguće ne bi li, ne privukli tuđe, nego zadržali svoj kadar i onda vidimo ovakvu kampanju”, rekla je Hanžeković za ePodravinu.

Isti plakati i u drugim županijama?

Nezadovoljan i razočaran bio je i koprivničko-križevački župan Darko Koren. “Nije korektno, čak je i degutantno. Naravno, ništa tu nezakonitog nema, ali… Koliko sam čuo oblijepili su takvim plakatima i druge županije. Poziva naše liječnike, plakati su čak i ispred Doma zdravlja”, rekao je župan Koren.

“Svi se borimo s nedostatkom struke, a oni na ovaj način pozivaju liječnike neka dođu u Istru gdje, valjda, teku med i mlijeko. Pa, ako je tamo tako super zašto im onda nedostaje liječnika?”, pitao se župan Koren, koji najavljuje da će sigurno porazgovarati s drugim županima. Kao potpredsjednik Zajednice županija najavljuje da će o tome povesti i formalnu raspravu s drugim kolegama.

Stričak i Koren održali sastanak

Anđelko Stričak, varaždinski župan je danas bio u Koprivnici, točnije, poslovno na Sveučilištu Sjever, pa će po saznanjima portala ePodravina o plakatima porazgovarati s Korenom.

O plakatima je obaviješten i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji smatra da potez župana Borisa Miletića nije fer i korektan. “Ionako su među najrazvijenijim županijama pa ova kampanja otimanja naših liječnika, struke iz Slavonije, Baranje i ovog dijela kontinenta nije korektna. Svi znamo kakav je problem s nedostatkom struke, živimo u istoj državi”, rekao je Andrović, pa poslao posebnu poruku Miletiću: “Stoga, možda jedna poruka kolegi iz Istre: Italija vam je bliže nego Slavonija. Oblijepite tamo plakate, bolje da uvozimo radnu snagu nego da ju izvozimo”.

Miletić kaže da je Koprivnica otela najboljeg pulskog pedijatra

Koprivničkom portalu javili su se iz ureda istarskog župana Miletića. Kažu kako je njihova gerilska kampanja, u koju su uložili 1,5 milijuna eura, imala dva cilja. Prvi je da se zadrži liječnički kadar, a drugi je, imajući u vidu da u zemlji postoji fluktuacija medicinara, privući najbolje ljude iz struke. Miletić je pritom istaknuo da je najbolji pulski pedijatar otišao raditi u Koprivicu.

“Angažirali smo agenciju i stvarno nije na nama bilo određivanje lokacija plakata. Ne znam ni točno gdje su sve postavljeni”, rekao je Miletić. Istarski župan je na kraju poručio kako smatra da je bolje da liječnici ostaju u zemlji nego da idu van, što je bila i namjera kampanje.