Istraživanje: zabranu rada nedjeljom podržavaju stariji, vjernici i Slavonci. Mladi natpolovično protiv

RTL televizija objavila je što građani misle o zabrani rada trgovinama nedjeljom

Promocija plus provela je istraživanje za RTL televiziju o tome što građani misle o zabrani rada trgovinama nedjeljom. Prema rezultatima te ankete, gotovo dvije trećine ispitanika podržava zabranu rada nedjeljom (63,3 posto), trećina se protivi (32,7 posto), a preostalih nekoliko postotaka ne znaju ili ne žele odgovoriti.

Nove propise najviše podržavaju Slavonci (68,8 posto), a najmanje stanovnici sjevernog Jadrana (52,5 posto). Najstariji građani su često za zabranu (70,0 posto), mlađi od 30 su protiv (57,5 posto). Gotovo 80 posto (78,6 posto) vjernika je za neradne nedjelje, a tomu se protivi dvije trećine agnostika (67,3) posto, objavio je RTL.

Mnogi bi potpuno zabranili rad nedjeljama

Što se tiče razloga onih koji podržavaju neradne nedjelje, najviše je onih koji misle da bi to trebao biti dan za obitelj (38,1 posto), a ne za kupovinu. Priličan broj ispitanih kaže da sve se može kupiti i ostalim danima (20,9 posto), dok kao razlog to da su radnici bili premalo plaćeni nedjeljom navodi oko 14 posto (13,7 posto) anketiranih.

Gotovo 40 posto onih koji ne podržavaju zabranu kaže da rad treba omogućiti i dobro ga platiti. U krizi treba zapošljavati, a ne zabranjivati rad, drugi je najčešći odgovor (13,2 posto), a potom i to da je ovo rješenje samo predizborni trik HDZ-a i ulizivanje i vjernicima i Crkvi (13,0 posto).

Više od trećine građana smatra da rad trgovina ne bi smio biti dopušten niti jednu nedjelju u godini, dok je za postojeće rješenje s dopuštenih 16 radnih nedjelja svakoj trgovini njih 29 posto. Da sve treba vratiti na staro misli 27,7 posto anketiranih, javlja RTL.