Istražujemo što se zbiva sa sutkinjom snimljenom na tlu pred sudom: ona je na godišnjem, a šefica 'provjerava slučaj'

Od sutkinje za koju kolege tvrde kako 'ima problem s alkoholom' zatraženo je očitovanje

Pet dana nakon što je Telegram objavio fotografije Jasne Krnić, sutkinje Kaznenog odjela Općinskog suda u Slavonskom Brodu, na kojima se vidi kako bespomoćno sjedi na ulaznim stepenicama sudske zgrade, dobili smo službeni odgovor da v.d. predsjednica tog suda, Ivanka Šaravanja, obavlja provjere.

“U vezi vašeg upita o tome je li sutkinja ovlaštena za obavljanje poslova sudske uprave u Općinskom sudu u Slavonskom Brodu poduzela radnje vezano uz informacije i fotografije na kojima se vidi sutkinja Jasna Krnić, a koje su objavljene na portalu Telegram 17. svibnja, obavještavam vas da je u tijeku provjera o navedenom slučaju”, stoji u odgovoru koji je potpisao Ivan Ćosić, službenik za informiranje Općinskog suda u Slavonskom Brodu.

Neslužbeno smo saznali da je od sutkinje zatraženo očitovanje, a u Općinskom sudu su nam potvrdili da je nakon objave Telegramova teksta otišla na godišnji odmor.

Vrhovni sud zatražio objašnjenje

Na naš upit odgovorili su i iz Vrhovnog suda. Pitali smo je li predsjednik Radovan Dobronić, vezano uz Telegramovo otkriće, poduzeo mjere iz svoje nadležnosti.

Glasnogovornik tog suda Željko Pajalić napisao je: “Protiv sudaca stegovni postupak mogu pokrenuti predsjednik suda u kojem sudac sudi, predsjednik neposredno višeg suda, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, kao i ministar zadužen za pravosuđe. Po ustaljenoj sudskoj praksi predsjednik Vrhovnog suda kao najviši organ sudske uprave pričekat će s donošenjem odluke dok ustanovi kako će u konkretnom slučaju postupiti predsjednici nižih sudova, te ovisno o utvrđenim činjenicama odlučiti se za daljnje korake”.

U odgovoru glasnogovornika Vrhovnog suda stoji i kako predsjednik Dobronić “u okviru sudske uprave poduzima mjere radi konzultacija u ovom predmetu”. “Za sada ne želimo prejudicirati kakva će biti odluka niti komentirati slučaj”, stoji u odgovoru. Kako neslužbeno saznajemo, iz ureda predsjednika Vrhovnog suda kontaktirali su Općinski i Županijski sud u Slavonskom Brodu i tražili objašnjenje.

Ministarstvo pravosuđa nije odgovorilo

Iz Državnog sudbenog vijeća (DSV), tijela koje, među ostalim, vodi i stegovni postupak protiv sudaca, Telegramu su odgovorili kako oni “vode stegovne postupke samo na zahtjev ovlaštenih podnositelja i u tim slučajevima odlučuju o stegovnoj odgovornosti sudaca”.

Dodali su, kako je to učinio i Vrhovni sud, da ovlašteni podnositelji mogu biti predsjednik suda, predsjednik neposredno višeg suda, predsjednik Vrhovnog suda i ministar nadležan za poslove pravosuđa.

Na Telegramov upit je li Ministarstvo pravosuđa što poduzelo vezano uz objavljivanje kompromitirajućih fotografija nismo dobili odgovor.

Krnić tvrdi da je sve fotomontaža

U našem tekstu, koji su prenijeli brojni mediji, sutkinja Krnić odlučno je tvrdila kako su fotografije i videosnimke koje smo joj predočili “fotomontaže”. Na njima se, međutim, jasno vidi krajnje neobično ponašanje osobe dok sjedi pred zgradom suda te kako nakon nekog vremena razgovara s policijom koja je onamo došla, a potom se nesigurnim, teturajući korakom udaljava od sudske zgrade. Odlučno je odbila navode dvojice svojih kolega da ima problema s alkoholom.

S obzirom na to da Kodeks sudačke etike kaže kako je “sudac dužan obnašanjem sudačke dužnosti i aktivnostima izvan suda razvijati standarde ponašanja koji pridonose očuvanju ugleda i dostojanstva suda i sudačkog poziva” i kako “mora izbjegavati svako ponašanje koje je nedostojno i koje stvara dojam nedoličnosti sudačkom položaju”, a fotografije koje smo objavili i videosnimke koje posjedujemo nisu u skladu s tim, željeli smo saznati što su nadležni učinili. Kao što vidimo, tek Općinski sud u Slavonskom Brodu radi “provjere o navedenom slučaju”.