IT-jevac Carić: ‘Priče da je Musk spriječio nuklearni rat su glupost. Naprosto je sklon Rusiji’

'Da vam je netko za vrijeme Domovinskog rata dao savjet da Knin i Vukovar prepustimo Srbiji, što bi mu rekli? Da je budala'

FOTO: Screenshot N1

Informatički stručnjak Lucijan Carić komentirao je priznanje američkog milijardera Elona Muska da je sabotirao, odnosno kako šef SpaceX-a tvrdi, naložio svojim inženjerima da ne aktiviraju satelitsku komunikacijsku mrežu Starlink u blizini obale Krima kako bi spriječio tajni ukrajinski napad na rusku pomorsku flotu.

“Da sam pristao na njihov zahtjev, tada bi SpaceX bio sudionik u velikom ratnom činu i eskalaciji sukoba”, naveo je Musk na Twitteru, no Carić smatra da je to objašnjenje poprilično neuvjerljivo.

‘Glupo obrazloženje’

“Kao i obično, jedno glupo obrazloženje. Bili su nekakvi naslovi poput ‘Musk spriječio nuklearni rat’ i slično. To su gluposti. Znamo otprije da je on izrazito određenu sklonost Rusima. On je kao predložio svoj ‘mirovni sporazum Ukrajincima, u kojemu je predložio da Krim pripadne Rusima, a u ostalim područjima da se održe referendumi pod pokroviteljskom UN-a”, kazao je Carić u istupu na N1 televiziji.

Tvrdi da Musk manipulira, te da je priča prema kojoj Ukrajinci eskaliraju sukob smiješna. “Kad Elon Musk kaže da je 12, morate otići pogledati koliko je sati. On jednostavno rutinski laže i cijepljen je od stvarnosti. To nije ništa neuobičajeno”, dodao je.

‘Miješa se u stvari’

Odluci da Musk ne uključi Starlink prethodio je na Twitteru jedan napad ukrajinskog veleposlanika, koji je Muska čak i opsovao. Informatički stručnjak i tu je stao protiv Muska.

“Da vam je netko za vrijeme Domovinskog rata dao savjet da Knin i Vukovar prepustimo Srbiji, a da na ostatku područja provedemo referendum, što bi mu rekli političari ili bilo tko u Hrvatskoj? Rekli bi mu da je budala. Čovjek mu je to samo lijepo rekao. Musk se voli miješati u stvari za koje nije kompetentan”, kazao je Carić.

‘SAD je uključen u rat’

Tvrdi i da se individualne korporacije u nekim državama ne može isključiti iz rata kada je “SAD u taj rat vrlo dobro uključen”. “Situacija je takva da ima tu tehnologiju koju Ukrajinci koriste, ali to ne izgleda dobro. Uostalom, on ne zna što Ukrajinci rade. Rat koji izgleda ofenzivan zapravo može biti defenzivan.

On uopće ne zna što Ukrajinci rade, pa nisu njega obavijestili. Mislim da je to jedna jako tužna stvar, gdje se on opet uključio u stvari koje mu ni na koji način ne koriste. Većina biznismena u toj priči bi to prešutjela”, kazao je informatički stručnjak za N1.