Musk upravo priznao sabotažu velikog ukrajinskog napada na Krim: 'Očito je bilo da žele potopiti usidrenu rusku flotu'

Musk je rekao da su ga ukrajinske vlasti molile da uključi Starlink sve do Sevastopolja. Odbio ih je

FOTO: AFP/Twitter

Jučer je objavljeno kako je Elon Musk lani naredio svojim inženjerima da isključe satelitsku komunikacijsku mrežu Starlink njegove tvrtke u blizini obale Krima kako bi spriječili tajni ukrajinski napad na rusku pomorsku flotu.

Navodno je strahovao od nuklearne eskalacije, a na platformi X (bivšem Twitteru), objasnio je što se konkretno dogodilo. Ispod objave ambicioznog naslova “Elon je spriječio nuklearni rat?” Musk je potvrdio da je sabotirao napad, ali ne tako da je SpaceX deaktivirao sustav.

“Starlink u toj regiji nije bio aktiviran. Ukrajinske vlasti su odaslale hitan zahtjev za aktiviranje Starlinka sve do Sevastopolja. Očita namjera je bila potopiti većinu ruske flote. Da sam pristao na njihov zahtjev, tada bi SpaceX bio sudionik u velikom ratnom činu i eskalaciji sukoba”, naveo je Musk na Twitteru.

Strah od “mini Pearl Harbora”

Podsjetimo, u jučerašnjem CNN-ovu tekstu objavljen je dio nove biografije pisca Waltera Isaacsona pod naslovom “Elon Musk”. U njoj je navedeno da je Musk naredio isključivanje Starlinka te da je njegova odluka bila potaknuta strahom da će Rusija na ukrajinski napad odgovoriti nuklearnim oružjem.

Kako piše Isaacson, Musk je bio zabrinut zbog “mini Pearl Harbora”. “Kako sam ja u ovom ratu? Starlink nije trebao biti uključen u ratove. Bilo je to tako da ljudi mogu gledati Netflix, odmarati se i obrazovati se, a ne napadati dronovima”, rekao je Musk Isaacsonu.