Italija je prva država koja će zabraniti hranu uzgojenu u laboratoriju: 'To nije pravo meso'

Model poljoprivrede koji predlažu je u otvorenoj suprotnosti s onim koji je usvojila EU

18.07.2021., Makarska - U sklopu restorana Papar Grill poznatog po rostilju otvorena je i mesnica, prva u Hrvatskoj koja se nalazi u sklopu lokala."nPhoto: Milan Sabic/PIXSELL
FOTO: Ilustracija / Milan Sabic/PIXSELL

Italija će uskoro zabraniti sintetičku hranu, najavio je talijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida, na nedavnom sastanku Europskih konzervativaca i reformista (ECR) koji se održavao tijekom vikenda. Ovo povlačenje čini Italiju prvom državom u svijetu koja će zabraniti sintetsku hranu.

Idućeg ponedjeljka u donjem domu talijanskog parlamenta raspravljat će se o zakon koji predviđa zabranu proizvodnje, uvoza i promocije hrane proizvedene u laboratorijima.

‘Želimo biti primjer’

Na događaju u irskom gradu Kilkennyju pod nazivom “Tradicije i inovacije: Konzervativna budućnost za europske poljoprivrednike,” vodeći konzervativni političari raspravljali su o izazovima i mogućnostima koje proizlaze iz europske regulative i suradnje u stočarstvu, poljoprivredi i ekološkom sektoru.

Ministar Lollobrigida, član vladajuće stranke Fratelli d’Italia, rekao je kako će Italija biti prva nacija koja će se riješiti sintetičke hrane. “Želimo postaviti primjer kako se to može regulirati”. Dodao je da su odabrali načelo predostrožnosti i naglasio važnost kvalitetne hrane za sve, bez obzira na društveni status.

S talijanskim ministrom složio se i Janusz Wojciechowski, povjerenik EU za poljoprivredu iz poljske stranke PiS, koji je također sudjelovao na događaju ECR-a. Wojciechowski je naglasio važnost tradicionalne poljoprivrede i zaštite prirodnih proizvoda. Kritizirao je sintetske proizvode, ističući da sintetičko meso nije pravo meso, a sintetičko mlijeko nije pravo mlijeko. Pohvalio je podršku Europske komisije za dobrobit životinja i tradicionalni uzgoj.

U suprotnosti s EU direktivama

Međutim, model poljoprivrede koji predlažu konzervativci u otvorenoj je suprotnosti s onim koji je usvojila EU, a koji je, prema Fratelli d’Italia, previše birokratiziran i nesposoban uhvatiti se u koštac s novim izazovima koji opterećuju kontinent.

“Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari riskiraju plaćanje vrlo visoke cijene za ideološke gluposti iza Zelenog dogovora Europske unije, koji kažnjava proizvođače s ciljevima smanjenja emisija koji će dovesti samo do manje proizvodnje hrane”, objasnio je zastupnik u Europskom parlamentu Carlo Fidanza, čelnik Fratelli d’ Italie u Europskom parlamentu.

“Manja proizvodnja hrane bit će zamijenjena samo u srednjoročnom razdoblju s više uvoza iz zemalja koje ne zadovoljavaju naše standarde održivosti i kvalitete ili s laboratorijskim proizvodima u koje nismo sigurni”, dodao je.