Iz Ministarstva poslali priopćenje da bi objasnili zašto je Hrvatska ovaj put podržala UN-ovu rezoluciju za primirje u Gazi

Cilj rezolucije je zaštita palestinskih i izraelskih civila te bezuvjetno oslobađanje talaca

FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Hrvatska je podržala humanitarnu rezoluciju o zaštiti civila u Općoj skupštini UN-a, priopćilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova. Iz MVEP-a kažu da je riječ o isključivo humanitarnoj rezoluciji “koja je lišena političkih ocjena i odnosi se na tešku humanitarnu situaciju u Gazi”.

Cilj rezolucije je zaštita palestinskih i izraelskih civila u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i izrijekom traži bezuvjetno oslobađanje talaca.

“Hrvatska principijelno podržava pravo Izraela na samoobranu i zaštitu vlastitog pučanstva nakon brutalnog terorističkog napada Hamasa od 7. listopada, koji smo snažno i nedvosmisleno osudili i koji je uzrok izbijanja trenutnog sukoba. Hrvatska također poziva na žurno i bezuvjetno oslobađanje talaca i humanitarni pristup istima”, stoji u priopćenju Ministarstva.

Poslana humanitarna pomoć u Gazu

Dodaju da je Hrvatska uputila humanitarnu pomoć civilima u Gazi u iznosu od milijun i 250 tisuća eura.

Osim Hrvatske, za ovu rezoluciju glasale su još 152 države članice, 10 ih je bilo protiv, a 23 suzdržane. Protiv su glasale Austrija, Češka, Izrael, Gvatemala, Liberija, Mikronezija, Nauru, Papua Nova Gvineja, Paragvaj i SAD.

Podsjetimo, krajem listopada se glasalo o rezoluciji “Zaštita civila i pridržavanje pravnih te humanitarnih obveza” koju je predložio Jordan, a kojom se tražio prekid izraelskih napada na Pojas Gaze radi dopreme humanitarne pomoći. Hrvatska je tada glasala protiv.