Opća skupština UN-a za trenutačno primirje u Pojasu Gaze. Hrvatska glasala protiv

Hrvatska se priklonila Izraelu, SAD-u, Mađarskoj...

The UN General Assembly votes for an "immediate humanitarian truce" in Gaza, as the Israel-Hamas conflict raged for a 21st da at the UN in New Yorl on October 27, 2023. The nonbinding resolution, criticized by Israel and the United States for failing to mention Hamas, received 120 votes in favor, 14 against and 45 abstentions. Thousands of civilians, both Palestinians and Israelis, have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip entered southern Israel in an unprecedented attack triggering a war declared by Israel on Hamas with retaliatory bombings on Gaza. (Photo by Andrea RENAULT / AFP)
FOTO: AFP

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se traži “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje” u Gazi. Ali pošto se u dokumentu imenom ne spominje Hamas, protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska.

Dokument, sastavljen pod sponzorstvom Jordana i arapskih zemalja, stavljen je na glasanje na izvanrednoj sjednici Općoj skupštini UN-a na kojoj se raspravljalo o gotovo trotjednom ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je započeo nakon brutalnog napada militanata Hamasa na izraelske civile 7. listopada.

Za usvajanje rezolucije bila je potrebna dvotrećinska većina. Na kraju je 120 zemalja glasalo za, 14 protiv, a 45 ih je bilo suzdržano.

Neobvezujuća rezolucija

Rezolucije Opće skupštine neobvezujućeg su karaktera. U dokumentu se osuđuju svi zločini protiv izraelskih i palestinskih civila i njime se poziva na “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje koje vodi do prekida neprijateljstava” i zahtijeva “nesmetano pružanje osnovnih dobara i usluga” Gazi.

Međitim, pošto se u dokumetu imenom ne spominje Hamas niti se imenom ne osuđuju njegovi zločini protiv izraelskih civila, usvajanju su se žestoko usprotivile Sjedinjene Države i Izrael.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan rezoluciju je nazvao sramotnom. “Stidite se. Ovo je mračan dan za UN i čovječanstvo”, rekao je.

‘Smiješna rezolucija’

“Ova smiješna rezolucija ima obraza pozivati na primirje. Njezin cilj je da se Izrael prestane braniti od Hamasa kako bi nas mogao žive zapaliti”.

Američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield kazala je da se dokumentom daje legitimitet Hamasovoj brutalnosti.

Četrnaest zemalja glasalo je protiv tako sročene rezolucije. Uz Izrael i SAD, među njima je bila i Hrvatska. Od članica EU-a pridružile su im se Austrija, Mađarska i Češka.

‘Rat mora stati’

Većina članica EU-a bila je suzdržana, ali to nije spriječilo Francusku, Irsku i Belgiju da budu “za”.

“Rezolucija šalje snažnu poruku da je stvarno bilo dosta. Ovaj rat mora stati, pokolj protiv naših ljudi mora prestati, a humanitarna pomoć mora početi ulaziti u Pojas Gaze”, rekao je palestinski izaslanik pri UN-u Rijad Mansur novinarima.

Rezolucija je usvojena u vrijeme pojačanih izraelskih napada na Gazu koji mnogi vide početkom kopnene invazije na to područje.