Izbila brutalna svađa HDZ-a i SDP-a oko naoko bezvezne deklaracije. Otkrivamo pozadinu iznenadnog sukoba

Počelo je političko prepucavanje putem priopćenja i društvenih mreža

Tvitovi i priopćenja odisali su predizbornom atmosferom: HDZ i SDP posvađali su se ove srijede oko rezolucije Europskog parlamenta, dokumenta koji, istina, predlaže dalekosežnu reformu funkcioniranja Europske unije, ali nema pravno obvezujući karakter. Radi se o svojevrsnoj deklaraciji političke volje. Pa ipak, izbio je ozbiljan fajt, garniran optužbama za izdaju nacionalnih interesa, euroskepticizam i političku potkapacitiranost.

Žestoko političko prepucavanje putem priopćenja i društvenih mreže krenulo je nakon što je u Europskom parlamentu prihvaćeno izvješće i rezolucija kojima se predlaže dubinska reforma načina odlučivanja unutar Europske unije. Ukratko, parlament bi htio da se više odluka donosi kvalificiranom većinom, a ne jednoglasno. Manevarski prostor država članica da vetom blokiraju europske odluke time bi bio značajno sužen.

Ne odlučuje parlament

Kako će Europska unija odlučivati – pogotovo ako se broj članica s vremenom poveća na 30 ili 35 – jedno je od ključnih pitanja za budućnost EU-a, oko kojeg se mjesecima vode žustre polemike. O tome, međutim, ne odlučuje Europski parlament; ta institucija tek pokušava inicirati promjene temeljnih ugovora za koje je, međutim, nužan pristanak svih država članica.

Rezolucija, dakle, nije obvezujuća, ali činjenica da su SDP-ovi eurozastupnici glasali za nju ponukala je HDZ-ove parlamentarce da ih optuže za izdaju hrvatskih nacionalnih interesa. SDP je odmah kontrirao – da je troje od četvero HDZ-ovih zastupnika glasalo protiv amandmana kojim bi se zajamčilo da države članice imaju pravo veta u svim pitanjima od temeljnog interesa za njihov razvoj, suverenitet i neovisnost.

„Oni svoju političku nesposobnost kompenziraju rječitim priopćenjima, ali glasaju protiv prava država da koriste veto. Neka to objasne“, prozvao je HDZ-ovce Tonino Picula, SDP-ov eurozastupnik, gostujući na N1 televiziji.

Omakla im se greška?

Od HDZ-ovih zastupnika za taj je amandman, prema našim informacijama, glasao Tomislav Sokol. Ostalo troje zastupnika nisu. Izvori iz HDZ-a pravdaju to kao omašku zbog velikog broja amandmana o kojima su se izjašnjavali: „U SDP-u je nastala panika i onda su našli taj jedan realno nebitan amandman“ koji u konačnici nije prihvaćen i nije uvršten u finalnu verziju teksta, ocjenjuju izvori bliski vladajućoj stranci.

HDZ-ova Vlada protivi se ukidanju jednoglasnosti u donošenju strateški važnih europskih odluka, potvrdio je prošlog tjedna premijer Andrej Plenković – i tako se, sasvim, neplanirano, našao na istoj strani s predsjednikom države Zoranom Milanovićem, s kojim se inače ni oko čega ne slaže. Na drugoj je strani SDP, bivša Milanovićeva stranka čiji su eurozastupnici glasali za rezoluciju koja predlaže daljnje suženje prava veta.

Veto ili protiv veta

Ali stvari nisu crno-bijele, kažu u SDP-u. Ne radi se o tome da veto ostaje ili ga se ukida. Između postoji cijeli niz nijansi: „Mi smo za veto u većini slučajeva, osim u situacijama kada se pokazalo da se time blokira rad EU-a u važnim odlukama“, kaže SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan.

Kao primjer navodi svojevremeni veto mađarskog premijera Orbana na odluku o uvođenju globalnog poreza „na multinacionalne kompanije koje zarađuju na građanima ogroman novac, a ne plaćaju ni centa“. U takvim slučajevima, smatra, pravo veta blokira donošenje za građane pozitivnih odluka.

Nisu se konzultirali

HDZ je, međutim, stvari postavio binarno – ili si za ili protiv nacionalnih interesa – i nije nemoguće da će u narednom razdoblju šef SDP-a Peđa Grbin morati objašnjavati za što se točno njegova stranka zalaže i zašto su njihovi eurozastupnici podržali rezoluciju.

Pritom se, kako doznajemo, prethodno nisu konzultirali sa središnjicom. S obzirom da je kampanja na vratima, a ovdje riječ o politički potencijalno osjetljivom pitanju, to je u najmanju ruku neobično.

U startu za kampanju

Ipak, u SDP-u ne strahuju da bi HDZ i Plenković ovo mogli u predizbornoj kampanji iskoristiti kontra njih. “Budu li išli na tu priču, oni će izaći sa svojim tablicama s glasanja, a mi sa svojima – koje pokazuju da su upravo eurozastupnici HDZ-a glasali protiv nacionalnih interesa”, kaže nam izvor iz vrha SDP-a, aludiraju na onaj amandman koji nije prošao i koji su, po tumačenju našeg izvora iz kontra tabora, HDZ-ovi zastupnici greškom odbacili.

HDZ i SDP su, dakle, u niskom startu za superizbornu godinu u kojoj ćemo u lipnju birati i novi saziv Europskog parlamenta. A što će biti s dubinskom reformom Europske unije koju zaziva ovaj saziv, i to na samom kraju svog mandata? Izvor blizak jednoj od vodećih političkih grupacija u parlamentu nije optimističan: države članice će, uvjeren je, rezoluciju “reciklirati u stari papir”.