Jesu li HDZ-ovi eurozastupnici nezadovoljni dogovorom o EU novcu kojim se premijer hvali?

Europski parlament nema namjeru dirati nacionalne iznose, dakle "hrvatske" 22 milijarde, uvjeravaju iz HDZ-ove delegacije

ZADNJA IZMJENA: srp 26, 2020
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Dok je premijer Andrej Plenković pred saborskim zastupnicima hvalio mukotrpno ispregovarani dogovor o raspodjeli europskog novca, 1.300 kilometara sjevernije zastupnici Europskog parlamenta nisu skrivali razočaranje dealom koji su početkom tjedna postigli čelnici zemalja članica EU-a. Toliko su nezadovoljni, da su čak priprijetili da će uskratiti pristanak na sedmogodišnji proračun, ako prijedlog ne bude poboljšan.

Neobvezujuća rezolucija dobila je vrlo široku podršku, za nju je glasovalo 465 eurozastupnika. Prema podacima EU parlamenta, među njima je bila i većina hrvatskih parlamentaraca, uključujući i četvero HDZ-ovih.

Upozorenje Europskog parlamenta

Tog četvrtka, dok je Sabor potvrđivao njegovu novu Vladu, premijer Plenković je na Markovom trgu zastupnicima tumačio što se dogodilo na Europskom vijeću. Bilo je “zahtjevnije, napornije, intenzivnije, osjetljivije nego naša današnja sjednica”, kazao im je. Trajalo je pet dana, a Hrvatskoj je, “zahvaljujući naporima naše Vlade omogućilo polugu od 22 milijarde eura”. Taj iznos bit će na raspolaganju Hrvatskoj u narednih sedam godina, a odnosi se, podsjetimo, na dva izvora – europski fond za oporavak od koronakrize i zajednički EU proračun od 2021. do 2027. godine.

Upravo je prijedlog europskog proračuna – iz kojeg će Hrvatska moći povući oko 12,7 milijardi eura u sedam godina (ostatak novca odnosi se na fond za oporavak) – razljutio eurozastupnike. Istog dana kada je Plenković u Saboru objašnjavao ishod nedavnog summita, Europski parlament je u svojoj rezoluciji zaključio da ne prihvaća politički dogovor Europskog vijeća oko EU proračuna u sadašnjem obliku te da je čak “spreman uskratiti suglasnost” ako prijedlog sedmogodišnjeg proračuna ne bude poboljšan (odluku o fondu za oporavak nisu osporavali). HDZ-ovi eurozastupnici su, dakle, podržali tu rezoluciju; jesu li doista nezadovoljni dogovorom koji premijer smatra velikim uspjehom svoje, HDZ-ove Vlade?

Što tvrde HDZ-ovi zastupnici?

Sunčanu Glavak, Željanu Zovko, Tomislava Sokola i Karla Resslera pitali smo stoga što ih smeta u postignutom dogovoru – zašto su njime nezadovoljni (kako se može zaključiti iz podrške rezoluciji), u kojim ga dijelovima treba poboljšati i, dakako, smatraju li da Hrvatska zapravo i nije dobro prošla u dogovoru Europskog vijeća. No, bez obzira što su glasali za rezoluciju koja je otvoreno kritična prema barem jednom dijelu ovotjednog deala, HDZ-ovi eurozastupnici uvjeravaju da je sve manje-više ipak u redu.

Iznos koji je predviđen za Hrvatsku, spomenute 22 milijarde eura, “ogromna je prilika za brži oporavak i osnaživanje” zemlje. To se “nije dogodilo samo od sebe” i “jasno pokazuje dobro pozicioniranje Hrvatske unutar Europske unije”, objašnjava HDZ-ova delegacija u odgovorima na naša pitanja. Čak i politički dogovor Europskog vijeća ocjenjuju pozitivnom porukom “odgovornosti i zajedništva, koji Europi danas trebaju”. Čemu onda rezolucija, kritički intonirana prema kompromisu europskih premijera o zajedničkom EU proračunu?

Zauzimanje pregovaračkih pozicija

Čini se da je glavni problem u rezovima koji su, radi postizanja tog kompromisa, na nedavnom summitu pretrpjeli neki europski programi poput digitalizacije ili tzv. zelenog plana. U predstojećim pregovorima s Vijećem, Europski parlament može nadograditi prijedlog. “To se prvenstveno odnosi na dodatna ulaganja u europske programe okrenute budućnosti – istraživanje, obrazovanje, zdravstvo i digitalnu Europu. Europski parlament nema za cilj promjenu iznosa nacionalnih omotnica dogovorenih među liderima”, poručuju HDZ-ovi eurozastupnici.

Stav HDZ-ovih zastupnika neizravno potvrđuje ono što smo na ovom mjestu već pisali: bez obzira na kritičan ton, ovotjedna rezolucija EU parlamenta prije svega je odmjeravanje političkih snaga i hvatanje pregovaračkih pozicija, koje u konačnici ne bi trebalo ugroziti 1,8 bilijuna eura težak dogovor EU lidera.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
535 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program