Požar i detonacije u Bjelovaru: ozlijeđena dvojica radnika, gori napušteni pogon u vlasništvu Fortenove

Gori građevinski i izolacijski materijal, kažu vatrogasci

Požar u Bjelovaru
FOTO: Screenshot/HRT

Bjelovarski vatrogasci s osam vozila i 15 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe u ponedjeljak ujutro gase požar koji je izbio u zapuštenom i desetljećima nekorištenom pogonu bivše Bjelovarske industrije mesa, koji je u vlasništvu Fortenove grupe. Neslužbeno se spominje eksplozija plinske boce. Požar je stavljen pod nadzor i sad se radi samo o izdimljavanju.

Dvoje ozlijeđenih radnika

“Imamo dvoje ozlijeđenih radnika, međutim, nisu teže ozlijeđeni”, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak, koji je također došao na požarište. “Bjelovarčane je ujutro iznenadila detonacija, i mene osobno, a nakon toga i miris plastike u zraku”, kazao je u razgovoru za HRT i dodao da je odmah kontaktirao zapovjednika vatrogasne postrojbe, koji mu je rekao da gase požar.

Navodi kako je još prije dva mjeseca primijetio da se nešto događa u na tom prostoru. “Odmah smo uputili dopis Fortenovi koja nas je obavijestila da se radi na razmontiravanju dijela opreme. Prema prvim informacijama koje imamo, riječ je o zapaljenju i detonaciji uslijed koje su ozlijeđeni radnici ostali u šoku”, rekao je Hrebak.

“Došlo je do havarije koja je zapalila elektroinstalacije, ali i dio toplinske izolacije, požar je izazvao ogromnu štetu”, dodao je. “U kontaktu smo s vlasnicima. Oni su angažirali tvrtku na demontaži opreme koju su prodali jer je cijeli objekt na prodaju. Mi očekujemo veće očitovanje o tome što se tu zapravo događa”, navodi Hrebak.

Puna odgovornost na vlasniku

“Ovdje je riječ o privatnom vlasništvu i puna odgovornost je na strani Fortenove. U ime građana i Grada Bjelovara tražimo očitovanje tvrtke o tome što se ovdje dogodilo i koje su radove obavljali, jer je očito da je ovo nešto više od razmontiravanja”, poručio je i dodao da je požar stavljen pod kontrolu.

Davor Đalog, glavni zapovjednik JVP-a Bjelovar, ranije je istaknuo da su vatrogasci sa svim raspoloživim snagama na teren izašli oko devet sati po dojavi o požaru u industrijskom objektu, te da gori građevinski i izolacijski materijal. Napomenuo je da su dodatne vatrogasne snage u pripravnosti. Nakon što požar bude ugašen, policija će napraviti očevid.