Izgleda da je MOL protiv Hrvatske pokrenuo još jednu arbitražu, traži 34 milijuna eura

Hrvatska je protiv MOL-a izgubila dvije arbitraže

31.03.2014., Budimpesta, Madjarska - Upravna zgrada MOL Grupe."nPhoto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Mađarski MOL od Hrvatske traži dodatnih 34,35 milijuna eura odštete u još jednoj arbitraži, doznaje list 24sata od upućenih izvora. Radi se o trećoj arbitraži koju Hrvatska vodi protiv suvlasnika Ine, a dosadašnje dvije je država izgubila, piše novinar Ivan Pandžić.

Lani je u ovo doba bilo poznato da je mađarski MOL protiv Hrvatske pokrenuo još jednu međunarodnu arbitražu u kojoj tvrdi kako je hrvatska Vlada od 2011. do 2015. godine neopravdano podigla naknadu za ugljikovodike. No, nijedna strana u postupku nije htjela otkriti o kojem se iznosu radi.

Inače, odluku o dizanju naknade za crpljenje ugljikovodika donijela je još Vlada Zorana Milanovića.

Hrvatska već izgubila dvije arbitraže

Podsjetimo, Hrvatska je protiv MOL-a izgubila dvije arbitraže. Prvo je pala ona koju je pokrenula Milanovićeva Vlada protiv MOL-a, tereteći ih za izbjegavanje preuzetih ugovornih obveza nakon kupnje udjela u Ini.

Nakon te izgubljene arbitraže, tada tek izabrani premijer Andrej Plenković je na Badnjak 2016. godine najavio da će Hrvatska otkupiti MOL-ov udjel u Ini i tako vratiti Inu u hrvatske ruke. Do toga nije došlo.

Drugu arbitražu MOL je pokrenuo zbog neispunjavanja obveza Vlade oko preuzimanja plinskog biznisa. Dobio je manji dio odštete koju su tražili, a Hrvatska je morala platiti 235,8 milijuna dolara odštete. Iako je presuda donesena u lipnju 2022. i od tog razdoblja su tekle kamate, Vlada nije godinu dana isplatila odštetu. U međuvremenu su rasle kamate, a Vlada nikada nije objasnila zašto je čekala i bezrazložno platila dodatne kamate.