Izgleda da je provaljena strogo čuvana izraelska tajna. Misteriozna olupina otkrila pozadinu osvetničkog udara na Iran

Još uvijek nije jasno kako se odigrao napad na Iran, ali su objavljene slike koje bi sve mogle razjasniti

FOTO: AFP

Misteriozne olupine snimljene u Iraku najjasniji su pokazatelj toga kako je Izrael mogao izvesti svoj protunapad na Iran. Slike, koje su proučili mnogi, od vojnih analitičara do entuzijasta koji analiziraju obavještajne podatke, sugeriraju da je Izrael možda koristio balističke rakete Sparrow kako bi pokazao Teheranu da može uspješno napasti ciljeve unutar zemlje.

Jedan izraelski dužnosnik također je istaknuo da su oružane snage zemlje koristile napad stand-off raketama koji je izveden daleko od granica Irana.

Konkretno naoružanje korišteno u protunapadu još uvijek nije službeno objavljeno. Izraelski napad bio je odgovor na napad Irana na Izrael koji se dogodio prije tjedan dana. Taj je pak napad bio odgovor na napad na iranski konzulat u Damasku, a za kojeg mnogi tvrde da ga je izveo Izrael.

Šijitski medij i Pentagon se slažu

Segmente raketa, čije je slike objavio Sabereen News, medij povezan s iračkim šijitskim milicijama, neki su stručnjaci identificirali kao Blue Sparrow, projektile izraelske proizvodnje.

Takva je i preliminarna ocjena Pentagona, navodi anonimna osoba koja je upoznata sa situacijom, piše Financial Times. Projektile iz obitelji Sparrow, dometa do 2000 km, mogli su ispaliti izraelski borbeni zrakoplovi napunjeni gorivom u zrakoplovima cisternama u sirijskom zračnom prostoru, navode analitičari.

Čišćenje zračnog koridora u Siriji

Podržavajući tu teoriju, sirijska državna novinska agencija Sana izvijestila je da su izraelski projektili gađali položaje protuzračne obrane u južnoj regiji. Takav bi potez odgovarao izraelskom “čišćenju zračnog koridora u Siriji za neposredan napad na Iran”, rekao je jedan bivši visoki dužnosnik američke obrane.

Otvaranje koridora za zračni napad u Siriji omogućio bi napade izraelskih borbenih zrakoplova daleko izvan iranskog zračnog prostora. Izrael nije komentirao napad, a SAD tvrdi da u napadu nije igrao nikakvu ulogu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju također je rekla da niti jedno od iranskih nuklearnih postrojenja nije oštećeno. Iran je pak umanjio važnost onoga što se dogodilo, a dužnosnici su rekli kako neće reagirati na napad.

Iran: ‘Projektili su presretnuti’

Jedan iranski dužnosnik rekao je za Financial Times da je određen broj projektila ušao u njihov zračni prostor, ali da su presretnuti. John Ridge, analitičar obavještajnih informacija iz otvorenih izvora (OSINT), kaže kako postoji još puno neizvjesnosti u vezi ovog napada, ali da projektili Sparrow najviše odgovaraju parametrima napada.

Rakete Sparrow imaju tri varijante – Black Arrow kratkog dometa te verzije Blue i Silver Arrow srednjeg dometa. Projektili Blue Sparrow do sada su “besprijekorno obavljali svoje misije”, barem tako navodi njihov proizvođač, izraelska obrambena tvrtka Rafael.

Ridge je također rekao da je Izrael možda koristio Rocks, precizne rakete koje su vrlo slične Sparrowu. Obje proizvodi Rafael.

Snažna poruka o ranjivosti Irana?

Preliminarna izvješća iranskih državnih medija sugeriraju da je Izrael možda također koristio male bespilotne letjelice ili kvadkoptere umjesto projektila za napad. Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je da “mini dronovi” koje je Izrael navodno lansirao na Iran “nisu uzrokovali nikakvu štetu ili žrtve”.

Moguće je da se radi o namjernoj iranskoj strategiji da umanji važnost izraelskog napada i učinkovitost njihovog dalekometnog oružja. Amos Yadlin, bivši general izraelskog zrakoplovstva i šef vojne obavještajne službe, rekao je da bi, bez obzira na to kako je Izrael izveo napad na Iran, sama činjenica da se on dogodio poslala snažnu poruku.

“Ono što su Iranci i njihovi saveznici učinili sa stotinama projektila, mi smo učinili sa samo nekoliko projektila. To pokazuje Teheranu da je ranjiv te da mi imamo mnogo veće mogućnosti nego što misle”, rekao je.

‘Impresivno izvršenje napada’

Komentirajući iračke slike palih segmenata projektila, Yadlin je dodao da oni izgledaju kao dijelovi “naoružanja dugog dometa koje nikada prije nije korišteno”.

Izrael je izvorno razvio rakete Sparrow kako bi testirao učinkovitost svog sustava protuzračne obrane Arrow, koji se koristi za obaranje nadolazećih balističkih projektila.

Tek naknadno su proizveli varijantu s bojevom glavom. Rakete Rocks su svojevrsna “tema s varijacijama” na Sparrow. Bivši američki obrambeni dužnosnik za Financial Times je pod uvjetom anonimnosti pohvalio “impresivno izvršenje” napada, napominjući kako je napad pokazao vojnu snagu Izraela bez izazivanja iranskog odgovora.