Izgleda da je Putin izvan sebe nakon strašnog poniženja na Krimu. 'Šalje kompletan generalštab po kazni na prvu liniju'

Najmanje 52 člana posade ruskog broda vode se kao nestali nakon ukrajinskog napada

(FILES) Russia's President Vladimir Putin speaks as he attends a meeting with Qatar's Prime Minister and Foreign Affairs Minister in Moscow on June 22, 2023. Russia's President Vladimir Putin will not attend a BRICS nations summit in South Africa in August, South Africa's presidency said on July 19, 2023 ending months of speculation. (Photo by Sergei BOBYLYOV / SPUTNIK / AFP)
FOTO: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin je “potpuno bijesan” zbog uništenja ruskog ratnog broda Novočerkaska u Crnome moru te je naredio racije diljem okupiranog Krima kako bi bili uhićeni oni koji su nekome u Kijevu otkrili obavještajne podatke o lokaciji broda, objavila je na platformi Telegram “partizanska” grupa Ateš, koja okuplja ukrajinske i tatarske gerilce na anektiranom Krimu.

“Lokalno stanovništvo podvrgnuto je pretresima, oduzimaju im pametne telefone i pretražuju im kuće. Prijavljeno je da je Putin jako bijesan zbog uništenja velikog desantnog broda Novočerkask. Izdana je naredba da se kazne Krimske snage protuzračne obrane. Očekuje se da će mnogi zapovjednici biti smijenjeni i poslani na front da sudjeluju u jurišnim grupama”, napisali su.

Ukrajinski poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014., postao je česta meta ukrajinskih napada. Novočerkask su pogodili 26. prosinca britanskim krstarećim raketama Storm Shadow. Nakon ogromne eksplozije, od ruskog broda nije ostalo mnogo, a navodno je prevozio dronove samoubojice Shahed, iranske proizvodnje.

Više od 50 članova posade vode se kao nestali

Najmanje 52 od 77 članova posade Novočerkaska vode se kao nestali ili ozlijeđeni nakon napada, prema neovisnom ruskom mediju ASTRA. Međutim, lokalne vlasti spominju smrt samo jedne osobe, navodno lučkog radnika. “Pomorce će sigurno proglasiti nestalima, a rodbina će sudskim putem ishoditi potvrde o smrti muževa i sinova.

Ni Kremlju odani mediji, ni ministarstvo obrane, ni vojni dopisnici nisu napisali ni riječi o njima”, navodi skupina Ateš, kako prenosi The Times. Napori Kremlja da prikrije ruske gubitke doveli su do zahtjeva da se mobilizirani članovi obitelji vrate kući putem lokalnih organizacija kao što je “Put Domoj” (“Put kući”).

Prošlog mjeseca “Put kući” objavio je manifest u kojem stoji: “Naši voljeni su odvedeni u Ukrajinu… Mnogi se nikada neće vratiti. Pokazalo se da je mobilizacija bila strašna pogreška”.

Rusija i Indija dogovaraju zajedničku proizvodnju vojne opreme

Međutim, Kremlj ne posustaje u svojim ratnim naporima. Rusija i Indija ostvarile su konkretan napredak u razgovorima o planovima za zajedničku proizvodnju vojne opreme, izjavio je jučer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, nakon razgovora s indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom u Moskvi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je za kasnije u danu dogovoren i sastanak Jaishankara s ruskim predsjednikom Putinom. Jaishankar je rekao kako se iduće godine očekuje i sastanak Putina i indijskog premijera Narendre Modija.

Otkako je Zapad 2022. godine uveo opsežne sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini, Indija je postala jedan od glavnih gospodarskih partnera Rusije. Prema Jaishankaru, očekuje se da će vrijednost indijsko-ruske trgovine ove godine premašiti 50 milijardi dolara.