Izgleda da se bliži kraj štrajka koji je paralizirao Hollywood: scenaristi postigli sporazum sa studijima

Predloženi je privremeni trogodišnji ugovor

Members of the Writers Guild of America (WGA) and the Screen Actors Guild walk the picket line outside of Netflix in Hollywood, California, on August 9, 2023. Film and TV production ground to a halt 100 days ago when writers downed their pens, only to be joined on the picket lines in mid-July by actors. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)
FOTO: AFP

Sindikat holivudskih scenarista postigao je u nedjelju preliminarni ugovor o radu s velikim studijima i očekuje se da će time prekinuti štrajk dug 146 dana koji je zaustavio većinu filmske i televizijske produkcije i prouzročio gubitke u milijardama dolara kalifornijskoj ekonomiji.

Predloženi trogodišnji ugovor, koji bi još moralo ratificirati 11.500 članova sindikata, povećao bi plaće i preostale isplate za streaming emisije te nametnuo nova pravila o korištenju umjetne inteligencije, piše agencija dpa.

Trogodišnji ugovor još mora odobriti čelništvo Američkog udruženja pisaca (WGA) kao i članovi sindikata prije nego što stupi na snagu. Udruženje WGA, koja z astupa 11.500 filmskih i televizijskih scenarista, opisalo je ugovor kao “izniman” sa “velikim” dobitcima i zaštitom za pisce.

Prekinuli rad 2. svibnja

Scenaristi su prekinuli rad 2. svibnja pošto su pregovori zapeli na pitanju kompenzacija, minimalnog broja osoblja u sobama za pisce, korištenja umjetne inteligencije i nagrada scenaristima za popularne streaming emisije te drugog. Jedan je pisac na društvenim mrežama objavio sliku natpisa na kojem je jednostavno pisalo: “Kraj”.

Jedini komentar Saveza filmskih i televizijskih producenata, trgovačke grupe koja predstavlja Walt Disney, Netflix, Warner Bros Discovery i druge velike studije, došao je u kratkom priopćenju sa sindikatom. “WGA i AMPTP postigli su načelni sporazum”, stoji u priopćenju BNA.

Izgubljenije milijarde

Očekuje se da će ekonomska šteta iznositi barem 5 milijardi dolara u Kaliforniji i drugim američkim središtima za produkciju kao što su savezne države Novi Meksiko, Georgia i New York, prema procjeni ekonomista Milken Institutea, Kevina Klowdena.

Strane su započele pregovore u srijedu, prvi put od kraja kolovoza. Scenaristi širom Los Angelesa prosvjedovali su u blizini sjedišta Walt Disney Co. u Burbanku, Paramount Picturesa u Hollywoodu, Universal Picturesa u Universal Cityju i Fox studija u Century Cityju.

Holivudski filmski i televizijski glumci, organizirani pod SAG-AFTRA-om, također su stupili u štrajk sredinom srpnja, dodatno podržavajući scenariste u kritičnom trenutku onoga što je postalo poznato kao “vruće radno ljeto”. SAG-AFTRA i AMPTP nisu vodili službene pregovore od početka štrajka glumaca.