Izgleda da su Mađarska i Švedska postigli dogovor: Orbanu moćni Gripeni, Stockholmu podrška za ulazak u NATO

Kupovina se događa uoči mađarske ratifikacije švedskog pristupanja NATO-u

BRUSSELS - Prime Minister of Hungary Viktor Orban arrives for an EU summit. The summit will discuss, among other things, the situation in Ukraine and EU cooperation on security and defense. ANP JONAS ROOSENS netherlands out - belgium out (Photo by JONAS ROOSENS / ANP MAG / ANP via AFP)
FOTO: ANP via AFP

Mađarska je u petak priopćila da je potpisala ugovor o kupnji četiriju borbenih zrakoplova Saab JAS Gripen od Švedske, dok se Budimpešta konačno priprema odobriti kandidaturu Stockholma za pridruživanje NATO-u nakon gotovo dvije godine odgađanja.

Mađarska je posljednja članica NATO-a koja nije ratificirala zahtjev švedske za pridruženjem vojnom savezu koji je podnijet 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu.

‘Ojačat ćemo predanost NATO-u’

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je prošlog tjedna popustio rekavši da će parlament o ratifikaciji glasati u ponedjeljak, sastao se sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom. Tada je rekao da je uspio “ponovno izgraditi povjerenje”.

Mađarska će kupiti zrakoplove i proširiti povezan logistički ugovor, rekao je Orban. Mađarska trenutno ima pozajmljene zrakoplove Gripen prema ugovoru potpisanom 2001. godine.

“Mi ne samo da zadržavamo našu sposobnost protuzračne obrane, već ćemo je i povećati. To znači da će naša predanost NATO-u ojačati, a tako će i naše sudjelovanje u zajedničkim operacijama NATO-a”, rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za medije s Kristerssonom.

‘Ne slažemo se u svemu, ali…’

Kristersson je rekao da pozdravlja dogovor. “Znamo da se ne slažemo u svemu, ali slažemo se da trebamo surađivati gdje je to moguće”, rekao je stojeći pored Orbana.

Orban, čija je nacionalistička vlada zadržala bliske gospodarske veze s Rusijom, opetovano je odgađao ratifikaciju, zbog švedskih kritika na račun Budimpešte zbog vladavine prava.