Orban popustio. Švedska je upravo prešla i zadnju prepreku, za par dana postaje nova članica NATO-a

Uklonjena je i posljednja prepreka za Švedsku, kojoj sada preostaje samo 'predati papire'

The NATO - OTAN logo is being displayed on a screen with the flag of Sweden in this photo illustration in Brussels, Belgium, on January 28, 2024. (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Mađarski parlament odobrio je u ponedjeljak zakon kojim se Švedskoj omogućava pridruživanje NATO-u. Time je okončan dvogodišnji neizvjestan put Švedske do pridruživanja tom savezu, koji je počeo nedugo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu. CNN piše kako je ovaj potez snažan geopolitički udarac Putinu.

Dobivanje mađarskog odobrenja bila je posljednja prepreka za ulazak u NATO savez, a švedski premijer Ulf Kristersson posjetio je Budimpeštu u petak kako bi razgovarao o obrambenoj i sigurnosnoj suradnji s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Mađarska je potom istog dana objavila da je potpisala ugovor o kupnji četiriju borbenih zrakoplova Saab JAS Gripen od Švedske. “Mađarska će kupiti zrakoplove i proširiti povezan logistički ugovor”, rekao je tada Orban.

Uoči današnjeg glasanja Orban je u parlamentu kazao da će švedsko-mađarska obrambena suradnja i pristupanje Švedske NATO-u ojačati sigurnost Mađarske.

Švedska mora ‘predati papire’ SAD-u

Švedska će se službeno pridružiti NATO savezu nakon što preda svoj instrument pristupa vladi Sjedinjenih Država, koja je depozitar Sjevernoatlantskog ugovora.

Nakon što Švedska pristupi, savez će brojati 32 zemlje, što je prilično ironičan obrat s obzirom na to da je Rusija, prema tvrdnjama svog predsjednika Putina, bila primorana napasti Ukrajinu zbog “širenja NATO saveza u istočnoj Europi duž ruske granice”.

Finska je prošle godine postala 31. članica saveza, čime je on proširen za oko 1300 kilometara granice s Rusijom. Finska, a uskoro i Švedska, dobile su zaštitu dodijeljenu člankom 5. ugovora kojim je uspostavljen savez, koji nalaže da se napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli savez.