Insajder otkriva novu teoriju o Navaljnijevoj smrti: 'Koristili su staru KGB-ovu metodu, ubili su ga jednim udarcem u srce'

Navaljni je navodno prije smrti bio izložen ekstremnoj hladnoći više od dva sata

FOTO: AFP

Aleksej Navaljni najvjerojatnije je ubijen udarcem u srce – tehnikom kojom su nekada obučavali operativce specijalnih snaga KGB-a – nakon što je izložen hladnoći na nekoliko sati, piše The Times.

To je za britanski list rekao Vladimir Osečkin, osnivač grupe za ljudska prava Gulagu.net, objašnjavajući da su modrice pronađene na tijelu oporbenog lidera u skladu s tehnikom “jedan udarac”, pozivajući se na izvor koji radi u kaznenoj koloniji na Arktiku, gdje je Navaljni umro u petak.

Prije smrti, Navaljni (47) bio je prisiljen provesti više od dva i pol sata u samici na otvorenom, gdje temperature znaju pasti i do minus 27 stupnjeva Celzijevih, rekao je Osečkin. Zatvorenici na otvorenom obično ne stoje ne duže od jednog sata, dodao je, a u takvim ekstremnim uvjetima budu i kraće.

‘To je stara KGB-ova metoda’

“Mislim da su ga prvo dugo držali na hladnom i usporili cirkulaciju na minimum. Tada postaje vrlo lako ubiti nekoga, u roku od nekoliko sekundi, ako operativac ima neko iskustvo u tome. To je stara metoda KGB-ovih specijalnih jedinica. Istrenirali su svoje operativce da ubiju čovjeka jednim udarcem u srce, u središte tijela. To im je bio zaštitni znak”, kaže Osečkin za Times.

Informacije koje su ruske vlasti do sada dale o smrti Navaljnog bile su šture i kontradiktorne.

Prošlog petka pao je u nesvijest i umro nakon šetnje u kaznenoj koloniji Polarni vuk, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, objavile su zatvorske službe. Navaljnijevoj majci Ljudmili rečeno je da je umro od “sindroma iznenadne smrti”.

‘Ne vjerujem da je novičok u pitanju’

U međuvremenu, ruske vlasti odlučile su zadržati tijelo Alekseja Navaljnog još 14 dana, izjavila je njegova glasnogovornica. Tijelo će biti pod nekom vrstom “kemijskog ispitivanja”, napisala je Kira Jarmiš na X-u, bivšem Twitteru.

Julija Navaljna, Navaljnijeva udovica, sugerirala je u ponedjeljak da je njezin suprug ubijen pomoću novičoka, nervnog agensa. Osečkin, pak, misli da je malo vjerojatno da je to bio slučaj.

“Moguće je naravno, ali kada je netko pod kontrolom zatvorskog sustava, postoji mnogo opcija kako ga ubiti. Novičok bi ostavio trag u njegovom tijelu i vodio bi izravno do Putina, s obzirom da je to već jednom pokušao”, smatra osnivač grupe koja se fokusirala na kršenja ljudskih prava u ruskim zatvorima.

‘To su pripremali nekoliko dana’

Prošlog tjedna njegova organizacija objavila je izvješće u kojem stoji da su službenici FSB-a posjetili zatvor dva dana prije smrti Navaljnog i isključili neke od sigurnosnih kamera i prislušnih uređaja.

“Koliko znam iz svojih izvora, radilo se o specijalnoj operaciji koja je bila pripremana nekoliko dana unaprijed”, rekao je Osečkin. “To je bila naredba iz Moskve jer bez Moskve ne bi bilo moguće demontirati kamere na način na koji su to učinili”, dodao je.

Osečkin smatra i da postoji veliki rizik da će specijalne snage tijelo Navaljnog kremirati, umjesto predati obitelji.