Otkriveno gdje se nalazi tijelo Alekseja Navaljnog. Izvor iz bolnice: 'Prepuno je modrica, ali to uopće nije neobično'

Obdukcija još nije obavljena, a u bolnici se nagađa o uzrocima smrti

Candles surround a portrait of Alexei Navalny at Russian embassy in Chisinau on February 17, 2024, one day after Russian officials announced the death of the Kremlin's most prominent critic. Russian officials announced the 47-year-old had died on February 16 in an Arctic prison, a month before an election poised to extend President Vladimir Putin's hold on power. (Photo by Elena COVALENCO / AFP)
FOTO: AFP

Tijelo Alekseja Navaljnog nalazi u mrtvačnici Okružne kliničke bolnice grada Saleharda, na sjeveru Rusije, a do subote još nije bila obavljena obdukcija, piše Novaya Gazeta Europe.

Vijest o smrti vođe ruske oporbe i najvećeg kritičara predsjednika Vladimira Putina objavila je u petak zatvorska služba. Prema priopćenju Federalne zatvorske službe autonomnog okruga Jamalo-Neneckog, Navaljni se srušio nakon šetnje te ga je medicinsko osoblje bezuspješno pokušavalo reanimirati. Navaljni je umro u kaznenoj koloniji na dalekom Artktiku.

Nakon iznenadne smrti u petak, njegovo tijelo prvo je odvezeno u grad Labytnangi, 36 kilometara udaljen od kaznene kolonije. Međutim, izvori kažu da je tijelo kasnije u petak prebačeno u Okružnu kliničku bolnicu u glavnom gradu regije, Salehardu.

Postavili dva policajca ispred mrtvačnice

“Obično se tijela ljudi koji umru u zatvoru odvoze ravno u Zavod za sudsku medicinu u Glazkovoj ulici, ali u ovom slučaju je iz nekog razloga prebačeno u kliničku bolnicu”, rekao je bolničar koji radi u ambulanti u Salehardu.

“Odvezli su ga u mrtvačnicu, a onda postavili dva policajca ispred vrata. Mogli su isto tako postaviti znak na kojem piše Nešto misteriozno se ovdje događa! Naravno, svi su željeli znati što se dogodilo i čemu tajnovitost”, dodao je izvor.

Ubrzo se ispostavilo da se radi o tijelu Alekseja Navaljnog i da njegova smrt nije bila “kriminalne prirode”, što je izraz koji se koristi kada smrt nije posljedica korištenja vatrenog oružja, objašnjava izvor. Zatim se proširila vijest da je bolničkim patolozima zabranjeno obavljanje obdukcije, dodao je. “U ovom trenutku mišljenja oko slučaja su podijeljena”, rekao je anonimni bolničar.

Iz Moskve stigao nalog oko obdukcije?

“Neki kažu da je iz Moskve stigao nalog da se čeka dolazak specijalista iz glavnog grada, dok drugi tvrde da su sami bolnički patolozi odbili izvršiti obdukciju. Slučaj je političke prirode… A ako i obaviš autopsiju i dobiješ direktnu zapovijed da promijeniš rezultat, ne možeš se izvući”, dodaje izvor za Novayu Gazetu.

“Kao iskusni bolničar, mogu reći da su ozljede, opisane od strane onih koji su ih vidjeli, izgledale kao da su posljedica grčenja. Ako osoba ima snažne konvulzije i drugi je pokušavaju držati, onda se pojavljuju modrice. Kolege su također rekle da je imao modricu na prsima, a takvu je moguće dobiti od reanimacije”, objašnjava.

Izvor dodaje da su ga, prema tome, “pokušali reanimirati i vjerojatno je umro od srčanog zastoja”. No, dodaje, nitko ne govori ništa o tome zašto je Navaljni imao srčani zastoj.

Nakon trovanja vratio se u Rusiju

Navaljni je bio daleko najpoznatiji oporbeni vođa i jedan od najistaknutijih kritičara rata u Ukrajini. Istaknuo se prije više od deset godina ismijavanjem “elitne klase” koja se okupila oko Putina, kao i iznošenjem optužbi za korupciju.

U hrabrom potezu se iz Njemačke vratio u Rusiju 2021. godine, gdje se nalazio na liječenju zbog, kako su pokazali testovi učinjeni u zapadnim laboratorijima, pokušaja trovanja novičokom – nervnim otrovom.

Navaljni je rekao da je otrovan u Sibiru tijekom kolovoza 2020. godine, a Kremlj je nekoliko puta negirao da ga je pokušao ubiti. Kazali su kako ne postoje dokazi da je Navaljni ikad otrovan nervnim agensom.