Izrael ispalio projektile na nekoliko meta blizu glavnog grada Sirije

Projektili su napravili materijalnu štetu nedaleko od Damaska

Security and emergency personnel cordon-off the area surrounding a building destroyed in a reported Israeli strike in Damascus on January 20, 2024. An Israeli strike on Damascus killed the Iranian Revolutionary Guards' intelligence chief for Syria and three other Guards members on January 20, Iran said, in an attack that tore into a multi-storey residential building. (Photo by Louai BESHARA / AFP)
FOTO: AFP

Izrael je rano u utorak lansirao projektile na nekoliko vojnih ciljeva blizu sirijske prijestolnice Damaska što je rezultiralo određenom “materijalnom štetom”, priopćilo je sirijsko ministarstvo obrane. Sirijska protuzračna obrana presrela je izraelske “projektile i oborila neke od njih”, dodaje se u priopćenju ministarstva.

Iran je glavni podržavatelj sirijskog predsjednika Bašara Al Asada u gotovo 12-godišnjem građanskom ratu. Njegova potpora Damasku i libanonskoj skupini Hezbolah izazvala je redovite izraelske zračne napade koji su trebali obuzdati vojnu moć Teherana.

Sve češći napadi

Takvi su napadi sve učestaliji u skladu s rastućim regionalnim napetostima od napada Hamasa na Izrael 7. listopada, pri čemu je više časnika Iranske revolucionarne garde ubijeno u navodnim izraelskim napadima na Siriju od prosinca.

Zbog toga je Iranska revolucionarna garda smanjila raspoređivanje svojih viših časnika u Siriji i planira se više oslanjati na savezničku šijitsku miliciju kako bi zadržala svoj utjecaj, izvijestio je Reuters u veljači.