Pentagon u novim problemima. Američki ratni brod i više komercijalnih brodova napadnuti su u Crvenom moru

Zasad nisu otkrili koga sumnjiče za napad na brodove

FOTO: AFP

Američki ratni brod i više komercijalnih brodova napadnuti su u nedjelju u Crvenom moru, priopćio je Pentagon. “Svjesni smo izvješća o napadima na USS Carney (razarač klase Arleigh Burke, op. a.) komercijalna plovila u Crvenom moru i pružit ćemo informacije čim budu dostupne”, kažu iz Pentagona za Associated Press.

Britanska vojska ranije je objavila da se sumnja na napad bespilotnim letjelicama i eksplozije u Crvenom moru, ne navodeći pojedinosti.

Napad jemenskih Huta trajao je satima

Pentagon nije otkrio tko stoji iza napada, međutim jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, pokrenuli su niz napada na plovila u Crvenom moru. Huti koriste bespilotne letjelice i projektile kojima ciljaju Izrael u jeku rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je napad počeo oko 10 sati u Sani u Jemenu i da je trajao čak pet sati. Drugi dužnosnik je otkrio da je brod Carney presreo najmanje jednu bespilotnu letjelicu tijekom napada.

Brodovi u Crvenom moru na meti

Pokret jemenskih Hutija rekao je da je njihova mornarnica napala dva izraelska broda, Unity Explorer i Number 9, naoružanim dronom i mornaričkim projektilom. Glasnogovornik vojske militanata rekao je da su dva broda naciljana nakon što su se oglušila na upozorenja, iako nije pojašnjeno.

U televizijskom obraćanju glasnogovornik je rekao da su napadi odgovor na zahtjeve jemenskog naroda i poziva islamskog svijeta da se zauzmu za palestinski narod.

Glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da dva broda za koje jemenski Hutiji tvrde da su ih napali u Crvenom moru u nedjelju nemaju nikakve veze s državom Izrael.

Niz drugih napada od izbijanja rata

Do napada je došlo nakon niza drugih napada u bliskoistočnim vodama otkad je izbio rat između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas 7. listopada.

Hutiji, saveznici Irana, prošli su mjesec oteli teretni brod koji se povezuje s Izraelom. Skupina koja kontrolira većinu jemenske crvenomorske obale, ranije je ispaljivala balističke projektile te ciljala Izrael naoružanim dronovima, obećavši napade na još izraelskih brodova.