Izvori iz slavonskog HDZ-a: ‘Čudi nas da je Anušić pristao biti ministar, još u subotu tvrdio je da neće…’

Doznali smo da je Plenković poslao ministra Medveda u diplomatsku misiju kod Anušića

FOTO: Pixsell / Telegram

Osječko-baranjskom županu Ivanu Anušiću predloženo je da bude ministar obrane još u subotu u poslijepodnevnim satima, doznajemo iz izvora bliskih HDZ-u. Premijer Andrej Plenković već je tada odlučio da će razriješiti Marija Banožića s te funkcije nakon teške nesreće u kojoj je poginuo Goran Šarić. Poruku je u Osijek prenio ministar branitelja Tomo Medved, a Anušić je prema našim informacijama najprije odbio, pa predložio da se razmotri sljedeća kadrovska križaljka: da Medved bude ministar obrane, a netko od slavonske HDZ-ove struje dobije resor branitelja.

Naši sugovornici tvrde da je prvi Anušićev odgovor bio ‘ne’, no premijerova je ‘željezna šaka u svilenim rukavicama’ očito bila jača. Osim pozicije ministra obrane koju će obnašati nekoliko mjeseci do sljedećih izbora, Anušić je predložen i za potpredsjednika Vlade. Premijer je odluku objasnio činjenicom da je Anušić jedan od potpredsjednika HDZ-a, te će uz Olega Butkovića, Branka Bačića, Davora Božinovića i Tomu Medveda – biti i potpredsjednik Vlade.

Od pravaša do HDZ-ovca

Zanimljivi tajminzi pratili su političku karijeru 50-godišnjeg Anušića. Sa 17 je godina napustio školu i krenuo braniti Hrvatsku. „Napustio sam Građevinsku školu u trećem razredu i otišao u rat, još u travnju 1991. Antunovac je ugrožavala Tenja. Nisam dvojio ni sekunde i nas smo sva tri brata i otac završili na bojištu”, ispričao je za Večernji list. Njegov brat Ante s 25 godina poginuo je kod Paulin Dvora u prosincu 1991. Ivan Anušić prošao je brojna ratišta, nositelj je mnogih vojnih odlikovanja, na Velebitu se devedesetih sprijateljio, kažu njegovi suborci, s Milijanom Brkićem.

U politiku je ušao s 20 godina pridruživši se HSP-u 1993. Kao pravaš postaje načelnik Općine Antunovac, pa se razilazi s HSP-om, kratko je nezavisni, i onda u trenutku kada je pritvoren Ivo Sanader ulazi u HDZ. Na čelu te slavonske općine bio je 12 godina. Na lokalnim izborima 2017. godine pobjeđuje protukandidata Vladimira Šišljagića i postaje župan Osječko-baranjske županije. Bio je zastupnik u 8. i 9. sazivu Sabora.

U predsjedničkoj kampanji vodi izborni stožer Kolinde Grabar-Kitarović. Morao je braniti njezine bizarne nastupe poput osječkog predizbornog skupa na kojem je Grabar Kitarović poručila da “ima dogovore s državama da Hrvati rade preko interneta i zarađuju 8000 eura”. Na tim je izborima Grabar-Kitarović poražena, a predsjednik je postao Zoran Milanović.

Profilirao se kao unutarstranačka oporba

Nakon predsjedničkih izbora prvi je put prozvao neke skupine u stranci kazavši da je njihova podrška kandidatkinji HDZ-a bila s figom u džepu. „Otežavajući faktor bio je taj da dio stranke nije bio zainteresiran da sudjeluje proaktivno i da pomogne u kampanji Kolinde Grabar Kitarović. To je bilo vidljivo na samom početku. To sam vidio obilazeći teren po cijeloj Hrvatskoj i bilo je jasno i nedvojbeno da će određeni ljudi, ajmo to tako reći, povući ručnu. Ti su ljudi bili nevidljivi u prvom krugu, njih niste vidjeli, rekao je Ivan Anušić u jednom intervju.

Na izborima 2021. godine je pobijedio u prvom krugu s čak 62 posto glasova. “Župan Anušić nakon dva izborna trijumfa postao je previše jak. Plenković zbog toga nije sretan”, pisao je tada Telegramov Drago Hedl.

Podržava ga desno krilo HDZ-a

Iako nikada nije išao u frontalan sukob, u posljednje vrijeme profilirao se kao unutarstranačka opozicija. Suprotstavio se nedavno premijeru kada nije proglašena ekološka katastrofa nakon požara u osječkoj tvrtki Drava International. Prigovorio je kao jedini glasni oponent što se ne miče šefa HEP-a Frane Barbarić čija nelegalna vikendica, upozoravao je, stranci radi političku štetu.

Plenković je tada uzvratio disciplinskom packom rekavši da bi Anušić imao priliku izreći svoju primjedbu da uopće dolazi na sjednice predsjedništva stranke. Sukob je tinjao i početkom godine kada je premijer smijenio ministricu Natašu Tramišak, koja je dugogodišnja Anušićeva suradnica. Ali, vatra se nije do kraja rasplamsala. Anušić je tada zaključio da se nikada neće složiti sa smjenom Tramišak, ali i da nije rušitelj.

Tramišak se vratila u Osijek, a župan je izbjegao ulazak u sukob. Kritizirao je zato koaliciju HDZ -a s SDSS-om. Nije štedio ni Banožića, tvrdeći da se se nedovoljno bavi stanjem u vukovarsko-srijemskom HDZ-u na čijem je čelu. Mirio ih je Plenković, a nakon razgovora sa šefom u središnjici stranke obojica su javno potrčali objasniti da nikakvog sukoba nema. Upućeni kažu da Anušić ima povjerenje desnog dijela HDZ, a kuloari spominju da je blizak dubrovačkom gradonačelniku Matu Frankoviću, a u Vladi Olegu Butkoviću i Tomi Medvedu.

Otac je četvero djece i živi u Antunovcu. U njegovoj imovinskoj kartici nalazi se kuća od 292 četvorna metra te nekoliko oranica i livada. Tu je i BMW iz 1987. godine procijenjen na 16 tisuća eura.