Janaf napao Orbanovog šefa diplomacije: 'Iznoseći neistine narušava naše odnose s MOL-om'

Priopćili su da mogu potpuno zadovoljiti potrebe Mađarske, Slovačke i Češke

ANKARA, TURKIYE - MAY 03: Hungarian Trade and Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an interview in Ankara, Turkiye on May 03, 2023. Omer Taha Cetin / Anadolu Agency (Photo by Omer Taha Cetin / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
FOTO: Anadolu via AFP

Jadranski naftovod (Janaf) u utorak je reagirao na intervju mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjártóa, ustvrdivši da je iznio neistine kojima se nepotrebno narušavaju poslovni odnosi Janafa i MOL-a te ističe da Janaf može potpuno zadovoljiti potrebe Mađarske, Slovačke i Češke za sirovom naftom.

“Jadranski naftovod najčvršće odbacuje neistinite tvrdnje koje je iznio ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjártó. Još jednom naglašavamo, kao što smo i ranije u više navrata isticali, kako Janaf može u potpunosti zadovoljiti potrebe Mađarske, Slovačke i Češke za sirovom naftom”, kaže se u Janafovoj reakciji na Szijjártóv intervju Hini. Dodaje se kako je “neistinita” tvrdnja da Janaf nije povećao kapacitet protoka naftovoda.

Loši odnosi na području energetike

“Istinita je informacija kako je protok na dionici od Omišlja do mađarske granice primjenom aditiva DRA povećan te je ukupan kapacitet za tu dionicu 14 milijuna tona, što u potpunosti zadovoljava potrebe rafinerija u Százhalombatti i Bratislavi. Također, to potvrđuje kako Janafov naftovodni sustav može zamijeniti južni krak (naftovoda, op. ur.) Družbe u opskrbi zemalja središnje Europe sirovom naftom”, kažu u Janafu.

Ističu da je protok testiran prošle godine zajednički s predstavnicima MOL Grupe te je sa svim tehničkim mogućnostima Janafovog transportno-naftovodnog sustava, koje zadovoljavaju njihove potrebe, upoznat MOL. “No, nažalost MOL Grupa ne koristi tu mogućnost”, kažu u Janafu.

Odnosi Hrvatske i Mađarske najslabiji su na području energetike, rekao je u razgovoru za Hinu mađarski šef diplomacije Peter Szijjártó.

‘Janafove tarife su previsoke’

Komentirajući MOL-ove kritike Janafa koji smatra da su Janafove transportne tarife previsoke, Szijjártó je rekao da ta situacija ne smije biti “ideologizirana ni politizirana” jer je riječ o tehničkom pitanju, budući da Mađarska može kupovati plin samo iz dva smjera – iz Rusije preko Ukrajine, te putem Jadranskog naftovoda.

U slučaju gašenja naftovoda iz Rusije koji opskrbljuje “dvije i pol države” – Mađarsku i Slovačku te djelomično Češku, Janaf to ne može nadoknaditi jer nema dovoljne kapacitete, rekao je mađarski šef diplomacije.

“Da je bilo stvarne volje da se kapacitet Janafa poveća, nešto bi se i dogodilo u dvije godine od izbijanja rata u Ukrajini, ali se nije dogodilo ništa, što Budimpeštu zbunjuje”, rekao je ministar. Naglasio je kako je za Mađarsku ključno pitanje sigurnosti opskrbe, a Janaf nudi samo zakup naftovoda na tri mjeseca te je značajno povećao cijenu od početka rata.