Je li Hrvatska uistinu energetski eldorado? Kod Virovitice se najavljuje gradnja 'najveće geotermalne elektrane u Europi'

Otkriveno je da Virovitičko-podravska županija leži na geotermalnom bazenu

05.02.2016., Velika Ciglena - Godinama iscekivani projekt izgradnje geotermalne elektrane, nakon zapocetih radova sredinom svibnja prosle godine, u punom je zamahu. Ovaj pilot projekt obnovljivih izvora energije, jedini te vrste u Hrvatskoj. U punom su jeku istrazivacki radovi, a investitorska tvrtka MB Holdinga iz Turske najavljuje da ce uskoro poceti i gradnja same elektrane koja bi s radom trebala zapoceti za godinu dana. "nPhoto: Damir Spehar/PIXSELL
FOTO: Damir Spehar/PIXSELL/Ilustracija

Rezultati istraživanja geotermalnog potencijala pokazali su da Virovitičko-podravska županija leži na geotermalnom bazenu, istaknuto je u utorak na završnoj konferenciji projekta “Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“. “Potvrđeno je postojanje geotermalnih potencijala u regijama Virovitice, Orahovice, Slatine i Nove Bukovice”, rekao je HDZ-ov virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

“Na području Čađavice je završena istražna bušotina koja je otkrila geotermalni izvor na dubini od 4300 metara. Planira se izgradnja geotermalne elektrane snage 20 megawata, koja bi mogla postati najveća u Europi“, dodao je. Izrađene su i studije procjene geotermalnog potencijala na četiri lokacije – Orahovica, Slatina i Nova Bukovica te Studija hidro-geotermalnog potencijala Virovitičko-podravske županije.

“Ministarstvo gospodarstva je izdalo pet dozvola za istraživanje”, dodao je Andrović. Vrijednost projekta “Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije“, koji je počeo 2019. godine je 304.169,82 eura od čega su 258.544,34 eura bespovratna sredstva. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Očekuju i neke manje bušotine

Studija procjene geotermalnog potencijala na području Orahovice, Slatine i općine Nova Bukovica financiran kroz tehničku pomoć razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem. “Vjerujem da će se pronaći geotermalna energija koja se može koristiti ne samo za elektranu, već i za smanjenje troškova grijanja staklenika u poljoprivredi, a vjerujem da ćemo ići i na neke manje bušotine koje će direktno biti korištene u poljoprivredi”, rekao je župan.

Provedba projekta bila je usmjerena i na bušotinu geotermalne vode Virovitica GT-1 (VirGT-1). Završena je projektna dokumentacija do faze početka radova na bušenju istražne bušotine Virovitica GT-1. Istražna bušotina podrazumijeva da kad bude pri kraju da se ispitaju njeni potencijali i da se vidi što se može od nje dobiti u budućnosti. To je prva faza početka korištenja geotermalne energije na istražnom području Virovitica 2.

“Najveća prednost geotermalne energije je što je ekonomski najprihvatljivija i ne ovisi o atmosferskim uvjetima, dakle, kontinuirana proizvodnja tople vode 24 sata cijelu godinu. Ova bušotina je projektirana do 1300 metara, istražna je, a na 600 metara se već očekuje topla voda”, rekao je Željko Habijanec iz tvrtke ECO CONSULTING d.o.o.