Je li itko u Hrvatskoj službeno zviždač? Evo, sud pravomoćno kaže da to nije ni Maja Đerek

Razotkrila je niz nepravilnosti u Državnim nekretninama i dobila otkaz. Radni spor je upravo izgubila

24.01.2022., Zagreb - Maja Djerek, zvizdacica iz tvrtke Drzavne nekretnine.

 Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Maja Đerek, koja je javnosti postala poznata kao zviždačica iz Državnih nekretnina, na sudu nije uspjela dokazati da je otkaz u toj tvrtki dobila jer je ukazala na nepravilnosti. Županijski sud u Splitu pravomoćno je presudio da Odlukom o otkazu Maji Đerek tvrtka Državne nekretnine d.o.o. nije prekršila Zakon o zaštiti zviždača.

Taj je sud odbio njezinu žalbu i potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog radnog suda u Zagrebu iz ožujka ove godine, piše Jutarnji list.

Sud je presudio da prijave koje je Đerek podnosila tijelima unutar Državnih nekretnina protiv nekoliko zaposlenika, uključujući i tadašnju direktoricu Renatu Sabo, nije podnijela ispravno, u skladu s procedurom koju propisuje Zakon o zaštiti zviždača. Taj Zakon, ističe sud, nalaže da se prijava nepravilnosti mora podnijeti Povjerljivoj osobi. Tako se prema Zakonu o zaštiti zviždača zove osoba koju je poslodavac odredio za unutarnju prijavu nepravilnosti.

Sudsko obrazloženje

Đerek je prijave podnosila dva puta – prvi put je u veljači 2020. Povjereniku za etiku prijavila zaposlenicu Dragicu Dražanu Šišić. Na sudu je Đerek rekla da Povjerljive osobe u tom trenutku u Državnim nekretninama nije ni bilo: imenovana je tek 31. ožujka te godine.

Međutim, sud je ustanovio da je Đerek tu prijavu podnijela dva dana nakon što je Šišić prijavila nju te da je dva mjeseca kasnije prijavu povukla. Stoga je sud ocijenio kako ta prijava nije bila relevantna za otkaz. U rujnu iste godine Đerek je Povjereniku za etiku i Nadzornom odboru Državnih nekretnina podnijela prijavu protiv tadašnje direktorice Sabo i još dvije osobe.

Sud je, pak, ustvrdio da je te prijave trebala podnijeti Povjerljivoj osobi koja je tada bila imenovana. Uz to, sud je utvrdio da je te prijave Đerek podnijela tek nakon što je protiv nje već bio pokrenut postupak otkaza Ugovora o radu i zatraženo njezino očitovanje – pa ih se ni zbog toga ne može tretirati kao prijave nepravilnosti.

Je li otkaz bio nezakonit?

Ovo je samo dio pravosudne bitke koju Đerek vodi s Državnim nekretninama u kojima je do rujna 2020. radila kao direktorica Sektora za poslovne prostore. U sporu koji još uvijek vodi Đerek nastoji dokazati da je njezin otkaz u toj tvrtki bio nezakonit.

U listopadu prošle godine Općinski radni sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da je otkaz Maji Đerek u Državnim nekretninama bio nezakonit. Njezini problemi na poslu, kako je ispričala u više navrata, počeli su kada je odbila sudjelovati u pogodovanju i nenaplati zakupa. Otkaz je službeno dobila zbog skrivljenog i neprimjerenog ponašanja.