Je li ovo pad Schengena? Mediji: Slovenija zbog terorističke prijetnje uspostavlja kontrolu na granici s Hrvatskom

Zemlje u strahu od terorizma pojačavaju sigurnost na granicama

27.09.2023., Rigonce, Slovenija - Zbog povecanih ilegalnih prelazaka migranata, policijske patrole pregledavaju teren oko granice.

 Photo: Bobo/PIXSELL/F.A. BOBO
FOTO: Bobo/PIXSELL/F.A. BOBO

Ministar unutarnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar u utorak je navečer telefonski razgovarao s talijanskim kolegom Matteom Piantedosijem. Talijanski ministar izvijestio ga je da je Italija zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku odlučila uvesti kontrole na zajedničkoj granici. Kako je rekao talijanski ministar, bit ove privremene mjere koja bi trebala trajati dva mjeseca je prevencija terorizma i organiziranog kriminala.

Dvojica ministara složila su se da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i talijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju. Poklukar je istaknuo nužnost privremenosti i proporcionalnosti te mjere.

Slovenija priprema obavijest o kontroli na granicama

Mjere će se prilagođavati procjenama ugroženosti, a stanje će se kontinuirano pratiti i analizirati s ciljem što bržeg povratka na puno funkcioniranje schengenskog režima bez kontrola unutarnjih granica. Nakon ove najave Italije, neslužbeno se doznaje da Slovenija priprema obavijest Europskoj komisiji o uvođenju kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom.

Slovenska vlada bi o tome trebala odlučiti već na redovnoj sjednici u četvrtak, piše 24ur. Glavni razlog ovoga puta ne bi trebale biti migracije, već povećana teroristička prijetnja nakon izbijanja novog sukoba na Bliskom istoku i napadi u Parizu i Bruxellesu.

Kontrola uvedena i u drugim zemljama Europske unije

Austrija je 2015. na vrhuncu izbjegličke krize uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, a u ponedjeljak je izvijestila Europsku komisiju o novom produljenju te kontrole u razdoblju od 12. studenog ove do 11. svibnja iduće godine. Beč je odluku obrazložio pritiskom migranata na vanjske granice EU, prijetnjom koju stvara trgovina oružjem, kriminalnim mrežama nastalim zbog rata u Ukrajini te trgovinom ljudima. Austrija je danas uvela i kontrole na granici s Češkom.

Na to se odlučila nakon što je Njemačka uvela kontrole na granicama s Češkom, Poljskom i Švicarskom zbog ilegalnih migracija te produljila kontrole na granici s Austrijom do svibnja sljedeće godine. Opravdala je to, među ostalim, zaoštrenom sigurnosnom situacijom na Bliskom istoku. Kontrole unutarnjih granica provode i Danska, Francuska, Norveška i Švedska.

Ponovno uvođenje kontrola može biti, prema schengenskim pravilima, samo krajnja mjera u iznimnim slučajevima. Zemlje pritom moraju poštivati ​​načelo proporcionalnosti. Trajanje takvog privremenog ponovnog uvođenja kontrola na unutarnjim granicama vremenski je ograničeno, ovisno o pravnoj osnovi na koju se poziva država članica koja uvodi kontrole.