Službena odluka o Schengenu se čeka, ali jasno je da se gasi. Slovenija otvoreno napada Hrvatsku

21.05.2020.Zagreb- Guzve na granicnom prijelazu Bregana/Obrezje."nPhoto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a sastaju se u četvrtak u Luxembourgu gdje će razgovarati o stanju u šengenskom prostoru, implikacijama stanja na Bliskom istoku za unutarnju sigurnost u EU-u i migracijama.

Sve više zemalja uvodi kontrole na granicama unutar šengenskom prostora zbog velikog broja ilegalnih ulazaka migranata. Italija je najavila da će zbog promijenjenih okolnosti u Europi i na Bliskom istoku uvesti nadzor na granici sa Slovenijom. Slijedom toga, u Sloveniji se najavljuje da će uvesti kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Službena odluka bit će donesena danas.

Slovenija nije zadovoljna

Da je suspenzija Schengena sigurna, u srijedu je potvrdio slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar u razgovoru za slovensko izdanje N1. On je izjavio da je o tome još u prijepodnevnim satima obavijestio svog hrvatskog kolegu Davora Božinovića koji, kao ni njegovo ministarstvo, nije osjetio potrebu o tome obavijestiti hrvatsku javnost. MUP je tek šturo poručio: “Pratimo razvoj situacije i ovisno o potrebama prilagođavamo policijski sustav.”

Poklukar je u razgovoru za N1 dao do znanja da Ljubljana nije zadovoljna radom hrvatske policije u nadzoru vanjske schengenske granice, a iznio je i neke ideje kako bi on trebao izgledati. Građanima se unaprijed ispričao što će na graničnim prijelazima, ni godinu dana od njihovih ukidanja, ponovno morati pokazivati svoje osobne dokumente policajcima. “Teroristička je prijetnja zbog sukoba na Bliskom istoku povećana, a za sigurnost Slovenije spremni smo učiniti sve”, dodao je.

‘Schengen je propao’

Na pitanje kako ocjenjuje hrvatsko čuvanje schengenske granice, Poklukar je odgovorio: “Više od 40.000 ilegalnih prelazaka preko slovenske granice govori sve. Otkad je Hrvatska ušla u Schengen, ilegalci granicu više ne prelaze preko polja, rijeka i drugih nesigurnih područja, nego idu cestama, željeznicom, pa čak i taksijima.”

Slovenski sigurnosni stručnjak Boštjan Perne za njihov je N1 pak izjavio kako treba prihvatiti činjenicu da je Schengen propao. „Schengenski prostor bio je jedna od glavnih ideja europskog jedinstva i uspostavljen je da bismo mogli slobodno prelaziti granice, a da pritom ni ne znamo da prelazimo iz jedne zemlje u drugu. Ali toga više nema. Schengen je propao kao ideja. Možda neke prelaske granica nećemo osjetiti kao nekada, ali ovo više nije slobodan prelazak”, kazao je.

Prevencija terorizma

Italija je obavijestila Sloveniju da će uvesti granične kontrole najprije na deset dana s mogućnošću produljenja. Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi izvijestio je svog slovenskog kolegu Boštjana Poklukara da je bit uvođenja ove privremene mjere prevencija terorizma i organiziranog kriminala. Dvojica ministara su se složila da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i talijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju.

Zbog velikog migrantskog pritiska i stanja na Bliskom istoku sve više država uvodi ili produžava granične kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora.

Austrija je uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom još 2015., u ponedjeljak je obavijestila Komisiju da će s tim nastaviti do svibnja sljedeće godine. U srijedu je uvela kontrole i na granici s Češkom, nakon što je Njemačka odlučila uvesti nadzor na granicama s Poljskom i Švicarskom te produžiti kontrole na granici s Austrijom.

Krijumčarenje migranata

Kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora provode još i Danska, Francuska, Norveška i Švedska. U okviru rasprave o šengenskom prostoru posebna pozornost bit će posvećena krijumčarenju migranata i o tome kako se učinkovito boriti toga.

Za vrijeme radnog ručka ministri će razgovarati o implikacijama stanja na Bliskom istoku na unutarnju sigurnost u državama članicama. U Bruxellesu su prije dva dana u terorističkom napadu ubijene dvije osobe, u Francuskoj je u petak mladi radikalizirani islamist ubio profesora na sjeveru zemlje, u srijedu je nekoliko regionalnih zračnih luka bilo je evakuirano nakon “dojava o bombi” poslanih elektroničkom poštom. Zbog povećane opasnosti novog napada, sigurnosna uzbuna u zemlji podignuta je na najvišu razinu.

Dimenzija migracija

Španjolsko predsjedništvo izvijestit će ministre o tome kako napreduju pregovori između Vijeća i Parlamenta o usuglašavanju zakonodavnih tekstova o migracijama i azilu. Ministri će potom razgovarati o vanjskoj dimenziji migracija, to jest o suradnji sa zemljama iz kojih migranti dolaze i zemljama tranzita.

Ministri će također raspravljati o prijedlogu uredbe o sprečavanju i suzbijanju seksualnog zlostavljanja djece. Predloženom uredbom internetskim poduzećima nametnut će se obveza obavješćivanja nadležnih tijela o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece na internetu na njihovim platformama.