Jedna od firmi koje upravljaju Jakuševcem: 'Odbacujemo paušalnu odgovornost koja nam se insinuira'

'Na Jakuševac se ugrađuje isključivo otpad koji Zagrebački holding doprema i za koji utvrdi da se može ugraditi', kažu

FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Tvrtka Eko-Flor Plus, koja je u sastavu CIOS Grupe, oglasila se o odronu otpada na Jakuševcu. Riječ je o jednoj od četiriju tvrtki koje upravljaju odlagalištem. Iz Eko-Flora su izrazili žaljenje zbog ozlijeđenih radnika Čistoće, no odbacuju bilo kakvu odgovornost za odron.

”Odbacujemo paušalnu odgovornost koja nam se, kroz pojedine objave, insinuira. S ciljem točnog i istinitog informiranja, u obvezi smo izvijestiti javnost kako se Eko-Flor Plus d.o.o., kao i ostali članovi zajednice ponuditelja, pridržavaju ugovora, uputa i odredbi propisanih tehničkim uvjetima i projektnom dokumentacijom, sve u skladu s navedenim dokumentima i pravilima struke”, kažu.

U priopćenju navode da članovi zajednice ponuditelja radove obavljaju ”samo prema planu izvođenja radova te projektnoj dokumentaciji Zagrebačkog holdinga”. Dodaju da se sve faze izvođenja radova nadziru na čak tri razine – kroz projektantski nadzor, stručni nadzor nadzornog inženjera te nadzor naručitelja kroz posebnu organizacijsku jedinicu Zagrebačkog holdinga nadležnu za praćenje provedbe i realizacije svih ugovora koji se odnose na podsustave odlagališta.

Ostale tvrtke nisu se oglasile

U tijelo odlagališta ugrađuje se, piše u priopćenju, isključivo otpad koji Zagrebački holding doprema i za koji utvrdi da se, sukladno projektnoj dokumentaciji i dozvolama koje Zagrebački holding posjeduje, može ugraditi. ”To je Zagrebački holding, kao naručitelj, propisao i dokumentacijom za nadmetanje u kojoj se izričito navodi da ‘investitor provodi nadzor prihvata otpada i odgovoran je za sadržaj otpada koji je istovaren na odlagalište”’, ograđuju se iz ove tvrtke.

”Uloge i odgovornosti naručitelja, nadzornih tijela naručitelja te izvršitelja radova utvrđene su javno dostupnom natječajnom i ugovornom dokumentacijom na koju, prije izjava i objava kojima se prejudicira bilo čija odgovornost, svakako upućujemo. Svakako, podržavamo sva nastojanja gradonačelnika i Gradske uprave kojima se namjeravaju utvrditi stvarni razlozi koji su do odrona doveli, kao i eventualne odgovornosti naručitelja, izvođača, projektanta i nadzora”, zaključeno je u priopćenju.

Preostale tri tvrtke koje upravljaju Jakuševcem zasad se o odronu nisu oglasile.