Jeziva poruka vođe talibana: 'Bičevat ćemo žene javno, kamenovat ćemo ih nasmrt'

Akhundzade je u govoru pitao i žele li žene stvarno prava o kojima Zapad govori

Taliban security personnel stand guard as an Afghan burqa-clad woman (R) walks along a street at a market in the Baharak district of Badakhshan province on February 26, 2024. (Photo by Wakil KOHSAR / AFP)
FOTO: AFP

Vrhovni vođa talibana Hibatullah Akhundzada najavio je da će uvesti javna kamenovanja žena nasmrt. “Kažete da je kršenje ženskih prava kada ih kamenujemo nasmrt. Ali, uskoro ćemo implementirati kaznu za preljub. Bičevat ćemo žene javno. Kamenovat ćemo ih nasmrt u javnosti”, kazao je.

Ovaj govor koji je objavljen na televiziji ocjenjuje se njegovim najoštrijim govorom otkako je preuzeo Kabul u kolovozu 2021. godine. Sve što je naveo dio je njegova plana za borbu protiv zapadne demokracije.

“Sve to je protiv vaše demokracije, ali mi ćemo nastaviti s tim. I mi kažemo da branimo ljudska prava, ali mi to radimo kao božji predstavnici, a vi kao vražji”, nastavio je. Poruku je objavila afganistanska televizija koja je sada pod kontrolom talibana, piše Telegraph.

‘To je protiv šerijata’

Govor je pušten kao glasovna poruka Akhundzade, koji nikada nije viđen u javnosti, poznato je samo nekoliko njegovih portreta. Vjeruje se da se nalazi u južnom Kandaharu, uporištu talibana. Kada su talibani preuzeli vlast, najavljivali su moderniju vladu, ali su se brzo vratili na oštre javne kazne, javna pogubljenja i bičevanja, slično kao 1990-ih kada su bili na vlasti zadnji put.

Akhundzade je u govoru pitao i žele li žene stvarno prava o kojima Zapad govori. “Ona su protiv šerijata i naših učenjaka. Borimo se protiv njih (ljudi sa Zapada) već 20 godina i borit ćemo se još 20 godina”, kazao je.