Jeziva priča. Ugledni francuski profesori uhićeni dok su 'opsjednutog' sinčića (5) vodili u Saharu, planirali su ga žrtvovati

Francuski mediji javljaju da su oba supružnika imala psihičkih problema

Francuski državljani, otac i majka, uhićeni su tijekom putovanja prema Sahari gdje su, navodno, planirali “žrtvovati” svog petogodišnjeg sinčića tijekom “obreda inicijacije” jer su vjerovali da je “opsjednut”, javlja The Times. Florian Luna (39) i Marie Lahalle (30), uhićeni su 21. prosinca u španjolskoj luci Algeciras dok su čekali ukrcaj na trajekt za Maroko.

Španjolska policija reagirala je na dojavu francuskih kolega, kojima je pak suludi plan prijavio prijatelj bračnog para. “Otac je planirao otputovati u sjevernu Afriku sa svojom suprugom i sinom kako bi na djetetu izveli nekakav obred inicijacije”, navodi se u priopćenju tužitelja u Bordeauxu.

Le Figaro navodi kako su u pustinju otišli s namjerom da ubiju svog sina. Dijete je oduzela socijalna služba do povratka u Francusku, a roditelji su u pritvoru i čekaju izručenje. Optuženi su za “otmicu maloljetnika radi počinjenja ozbiljnog zločina”.

Otac nedavno hospitaliziran

Luna i Lahalle, podrijetlom iz francuskih regija Languedoc i Charente, istaknuti su članovi zajednice. Oboje su nastavnici glazbe, a 2014. godine u Carcansu, nedaleko od Bordeauxa, osnovali su uspješnu glazbenu školu.

Vodili su i YouTube kanal Les Voix du Lac na kojem objavljuju snimke istoimenog dječjeg zbora njihove škole. Supružnici su se često pojavljivali na televiziji i u regionalnim medijima, često govoreći o svojoj privrženosti prirodi, glazbi i djeci.

Sud-Ouest, regionalne novine, izvijestile su da je Luna jesenas na dva tjedna završio u psihijatrijskoj bolnici u Bordeauxu. U šumi u mjestu Castelnau-de-Médoc nedaleko od Carcansa pronađen je “gol i dezorijentiran”.

Htjeli školovati sina kod kuće

Oboje su imali psihičkih problema. Supružnici su također željeli školovati sina kod kuće te su u skladu s tim i podnijeli zahtjev. Također, naprasno su najavili skoro zatvaranje svoje škole bez ikakvog objašnjenja.

Patrick Meiffren, gradonačelnik Carcansa, rekao je da je zapanjen. “Poznajem oba roditelja. Florian se ponekad znao zanijeti. Znao je eksplodirati od bijesa, ali bi se nakon nekoliko minuta smirio i ispričao”, rekao je.

Kaže kako ga je Marie “smirila”. “Bila je vrlo staložena, uvijek smirena. Ne mogu zamisliti da bi njih dvoje jednog dana mogli nauditi svom djetetu”, kaže.

U Francuskoj sve više kultova

Njihova prijateljica rekla je da nisu dali naslutiti nikakve mračne namjere prema svom sinu. “Florian i Marie bili su divni ljudi. Nisu bili zlobni niti puni mržnje i obožavali su svoje dijete”, rekla je.

Par je svoje putovanje u Maroko sinu predstavio kao “veseli odmor”. Nakon pretrage kuće i iskaza zabrinutog prijatelja bračnog para, istražni sudac iz Bordeauxa izdao je međunarodni uhidbeni nalog.

Profil Lune i Lahalle oprečan je profilima marginaliziranih kultnih zajednica, često predvođenih guruima, koje su posljednjih godina procvale u Francuskoj. Državna agencija koja prati njihove aktivnosti izvijestila je o porastu pritužbi od 86 posto u posljednjih pet godina, a navode kako 500 tisuća ljudi živi pod kontrolom kultova.