Još traje borba s požarom kod Osijeka. Vjetar jutros promijenio smjer, dim sada ide ravno prema gradu

Stigle su nove informacije

04.10.2023., Osijek - Fotografija iz zraka pozara uskladistene plastike na otvorenom prostoru u pogonu osjecke tvrtke "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Vatrogasci se i dalje bore s požarom koji je izbio na području tvrtke Drava International u Brijestu kod Osijeka. Dim je jučer uglavnom išao prema jugu, ali je vjetar jutros promijenio smjer i tako ga usmjerio prema Osijeku, piše Glas Slavonije.

“Dosta toga gori još, a smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku. Ako nam to temperatura ovdje dopusti, zemljom ćemo gasiti požar. Noć je prošla mirno i sve je u redu, a vatrogasci su cijelo vrijeme gasili rubna područja”, rekao je Goran Ivković, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek.

Vatrogasac iz Našica koji je upao u šaht pun otopljene plastike i dalje se bori za život. Tekuća plastika opekla mu je više od 50 posto površine tijela, a danas bi trebao biti prevezen na Kliniku za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, na Zavod za opekline. Uz njega su ozlijeđena još dva vatrogasca, ali njihove su ozlijede lakše.

‘Požar pod kontrolom, ali nije još ugašen’

Dragan Vulin, zamjenik osječkog gradonačelnika i načelnik stožera Civilne zaštite, rekao je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” da je stanje značajno bolje nego jučer, ima manje vatre, a samim time i dima. Dosta plastične mase je izgorjelo. Postoji izdimljavanje, ali manjeg intenziteta, dodao je.

Napominje kako su na preporuku zapovjednika JVP-a Gorana Ivkovića pozvane građevinske tvrtke, te su angažirana gradska komunalna poduzeća Vodovod i UNICOM, koji će krenuti sa zatrpavanjem požarom obuhvaćenog područja. “Vjerujem da će tijekom dana požar biti u potpunosti ugašen. Vjerojatno će kroz nekoliko idući dana biti izdimljavanja”, kaže Vulin.

Jučer je vjetar puhao prema jugu

Što se tiče kvalitete zraka i vode, Vulin je rekao kako jučerašnji podaci govore da u Osijeku nema povećanja vrijednosti niti jedne vrste čestica.

“Mjerenja pokazuju da nema povećanih koncentracija čestica, što možda na prvu djeluje čudno, ali cijelo vrijeme puhao je relativno snažan vjetar prema jugu, i sav dim i čestice nosio južno od Osijeka, prema naseljima Antunovac, Ernestinovo itd. Sam Grad Osijek nije bio ugrožen”, rekao je Vulin i podsjetio građane da oprez te da ne borave na otvorenom.

No, smjer vjetra u međuvremenu se promijenio, pa se čekaju nove upute za stanovnike pogođenog područja.