Uživo. Veliki požar u Osijeku: vatrogasac upao u šaht s vrelom plastikom, teško je ozlijeđen. Anušić bjesni na inspekcije

Pratimo razvoj situacije s požarom deponija plastike u Osijeku

FOTO: Davor Javorovic/Borna Jaksic/PIXSELL

Veliki požar iza ponoći buknuo je na deponiju uskladištene plastike osječke tvrtke “Drava International”, na terenu je veliki broj vatrogasaca, po prvim informacijama nema ozlijeđenih, cijeli objekt je zatvoren, a djelatnici evakuirani.

Građani su dobili poruku upozorenja da zatvore prozore i ne izlaze van ako nije nužno zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova. Vatrom je zahvaćena uskladištena plastika na više tisuća četvornih metara. Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice.


ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Objavljene preporuke HZJZ-a za stanovnike

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije je, u suradnji s HZJZ-om objavio preporuke za stanovnike. Napominju da se svi koji se ne osjećaju dobro čim prije jave liječniku. Preporuke:

  • boravite čim više unutar zatvorenih prostora
  • ako imate neodloživog posla i morate izaći van, koristite N-95/FFP2 maske
  • maske trebaju biti jednokratne, potrebno ih je redovito mijenjati i posebno obratiti pozornost da dobro prianjaju licu kako bi se spriječio prodor nefiltriranog zraka
  • vanjska vrata i prozori trebaju ostati zatvoreni kako bi se smanjio prodor onečišćenja
  • izbjegavajte dugotrajan ili težak tjelesni napor u vanjskom prostoru
  • ukoliko koristite proizvode iz vlastitog vrta (povrće, voće) prethodno ga dobro operite i/ili ogulite
  • spriječite dodatne izvore onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru: izbjegavanjem korištenja sve što gori, poput drva za paljene peći, svijeća i tamjana, nemojte pušiti duhanske proizvode
  • obratite posebnu pozornost na čistoću domova: poželjno je mokro brisanje i brisanje prašine, a treba izbjegavati metenje jer to može dodatno uzburkati prašinu i čestice
  • održavajte čistoću prostorija za spavanje, posebno za malu djecu ili starije osobe; ako prostorija ima prozore držite ih zatvorene
  • izbjegavajte ili ograničite nepotrebna putovanja automobilima, skuterima i drugim motornim vozilima; ovo neće spriječiti dodatno osobno izlaganje ali će spriječiti dodavanje onečišćenja zraka
  • oboljeli od kroničnih respiratornih i/ili kardiovaskularnih bolesti trebaju nastaviti redovito uzimati preporučenu terapiju.

Kvaliteta zraka u Osijeku je zadovoljavajuća

  • Unatoč požara na postajama Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, koje se nalaze na osječkom području, kvaliteta zraka je i dalje zadovoljavajuća, izvijestila je u srijedu osječka Gradska uprava. Na dvije mjerne postaje očitanja koncentracije onečišćujućih tvari u zraku su trenutno ispod graničnih vrijednosti utvrđenih Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku. Kvaliteta zraka je i dalje zadovoljavajuća, a o svim promjenama ćemo pravodobno izvještavati javnost, ističu u Gradskoj upravi.

Osječko-baranjski Nastavni zavod za javno zdravstvo građanima je poručio kako nema mjesta za paniku, ali trebaju biti disciplinirani. Voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda Nikola Kraljik izjavio je novinarima da su ljudi koji se zateknu u neposrednoj blizini požarišta u opasnosti od udisanja toksičnih para i plinova, naročito para koje mogu prodrijeti dublje u dišni sustav. Stoga su, napominje Kraljik, već u jutarnjim satima zamolili građane da budu odgovorni, da zatvore svoje domove i ne prozračuju ih te tako spriječe ulazak toksičnih plinova i čestica u stambene prostore.

Osobe koje imaju astmu ili neku drugu kroničnu bolest pluća u većem su riziku zbog udisanja plinova koji mogu dodatno nadražiti njihov dišni sustav, pa ih poziva da uzmu terapiju i ne izlaze van u ovom trenutku. Svim ostalim građanima preporučuje se da ne otvaraju prozore te ne izlaze van bez prijeke potrebe, kako bi izbjegli udisanje toksičnih tvari. “Ako baš moramo izići, može nam pomoći i obična kirurška maska, a poželjno bi bilo da osjetljive osobe imaju FFP3 masku, koja dodatno filtrira čestice i plinove”, kaže Kraljik.

Upozorava da opasnost neće proći danas ili sutra, jer u zraku ostaju leteće čestice koje će s vremenom pasti, udaljenije od požarišta, ovisno o snazi vjetra. Kada gori plastika, javlja se gusti crni dim, koji sa sobom nosi stotine spojeva, a zbog strujanja vjetra vrlo male količine su dospjele u rubna područja Osijeka pa je većina tih čestica otišla južno od mjesta događaja. “Provode se mjerenja, sve zone koje su bile ugrožene od prvog trenutka posjetit će mobilne ekipe, analizirati i pravodobno o tome obavijestiti građane”, istaknuo je Kraljik.


Toksikolog upozorava: ‘Javite se liječniku’

  • Toksikolog Franjo Plavšić upozorio je na ozbiljne posljedice velikog požara u Osijeku, uključujući rizik od kancerogenih plinova, gušenja, kašljanja te dugotrajno onečišćenje tla, vode i poljoprivrede, piše Dnevnik.hr. Posebno je naglasio potrebu za medicinskim pregledima vatrogasaca i policajaca koji su bili izloženi požaru i plinovima te istaknuo opasnost od opekotina i kolapsa uzrokovanog iscrpljivanjem vatrogasaca zbog visokih temperatura na terenu.

“Osim ugljikova monoksida i dioksida pojavljuju se i drugi plinovi, ali i zbog svoje kancerogenosti vrlo opasni dioksin. Plinovi guše, izbija kašalj”, objasnio je Plavšić i dodao da se “svi se trebaju javiti liječniku, posebno policajci i vatrogasci koji su bili izloženi. Poslao bih sve vatrogasce liječniku, bez obzira na zaštitu koju nose. Ipak je moglo biti usputnog udisanja. Opasne su i opekotine. Vatrogasci se u opremi iscrpljuju pod tom temperaturom, mogu i kolabirati”.


Vatrogasac upao u šaht s otopljenom plastikom

  • Stigli su detalji o trećem ozlijeđenom vatrogascu. Kako javlja Jutarnji, on je prilikom gašenja požara u Osijeku upao u šaht s vrelom plastikom te je s ozbiljnim opeklinama i ozljedama hitno prevezen u KBC Osijek, gdje mu se trenutno ukazuje pomoć. Isto javlja i N1.

Općina Antunovac najavljuje dijeljenje maski

  • Općina Antunovac oglasila se o stanju u Osijeku. “S obzirom na i dalje nepovoljnu situaciju pokušavamo u suradnji sa službama dobiti mjerne uređaje za kvalitetu zraka kako bi mogli pratiti stanje. Tokom dana uz donaciju tvrtke bit će omogućeno svakom kućanstvu zaštitne maske radi zaštite mještana od nepovoljnih utjecaja te vas i dalje molimo zbog specifičnosti požara da se čuvate nepotrebnih izlazaka na otvoreno. Hvala svima na razumijevanju”, poručili su.

S obzirom na i dalje nepovoljnu situaciju pokušavamo u suradnji sa službama dobiti mjerne uređaje za kvalitetu zraka kako bi mogli pratiti stanje….Tokom dana uz donaciju tvrtke bit će omogućeno svakom kućanstvu zaštitne maske radi zaštite mještana od nepovoljnih utjecaja te vas i dalje molimo zbog specifičnosti požara da se čuvate nepotrebnih izlazaka na otvoreno…Hvala svima na razumijevanju…

Posted by Općina Antunovac on Wednesday, October 4, 2023


HVZ: ‘Ozlijeđena su tri vatrogasca’

  • Priopćenjem o akciji u Osijeku se oglasila Hrvatska vatrogasna zajednica. Javljaju da je na terenu trenutno 180 vatrogasaca s 82 vatrogasna vozila kao i robot civilne zaštite koji je pomogao u presijecanju požarišta. „Na intervenciji gašenja požara ukupno su ozlijeđena tri vatrogasca od kojih je jedan zadobio teže ozljede“, javljaju.

Još jedan vatrogasac ozlijeđen

  • Kako javlja N1 ozlijeđen je još jedan vatrogasac u gašenju požara. Novinarka s terena javlja da se čini kako mu je ozlijeđena noga.

Poslana poruka za Tordince: ‘Ne izlazite’

  • Ravnateljstvo civilne zaštite javlja kako je u 10:45 sati poslana poruka SRUUK-a za područje Općine Tordinci.Građani se mole da zatvore prozore i ne izlaze bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike.

Anušić: ‘Ovo je bilo pitanje vremena, nitko nije reagirao’

  • Župan Ivan Anušić dao je izjavu i za N1 televiziju. Na pitanje kako će se utvrditi kako je došlo do požara kazao je da ni on ni županija nisu tu da utvrđuju odgovornost. “Ovo je pitanje inspekcije i inspektorata koji su 20 godina ovo tolerirali. Vidjet ćete količinu plastike koja je bacana ovdje, na koju je bacana zemlja i kroz koju raste raslinje. Ona se zapalila. I prije je bilo požara ali ovaj se nije uspio ugasiti na vrijeme i napravio je ekološku katastrofu koju će trpjeti cijela županija i susjedne županije, a koliko čujem dim je stigao i do BiH“, kazao je.

Rekao je da su vlasnici dužni sanirati ovo, platiti štetu i snositi odgovornost zbog nemara. Ponovno je pozvao Forenzički centar Ivan Vučetić da dođe na teren i izvidi situaciju. Potvrdio je da se ovo moglo očekivati. “Ovo je prijavljivano nekoliko puta, kako privatne osobe, tako i institucije. Govorili su da je pitanje vremena kada će se ovo dogoditi i nažalost dogodilo se. Nitko nije reagirao i sada ćemo vidjeti tko će biti odgovoran. Vlasnici trebaju biti odgovorni prvo financijski, a oni koji nisu činili ništa da se ovo spriječi oni vama trebaju odgovoriti na pitanje“, kazao je. “Djeca ne idu u školu, zatvorene su sve javne ustanove i nakon ovoga problem ne završava. To je kao da je izbio vulkan imate tokove istopljene plastike koje su puni kanali i okolne površine“, kazao je.

Ponovio je da s vlasnikom on nema što razgovarati i da on nije njegova briga. Na pitanje o školama i hoće li one biti zatvorene, rekao je da je kvaliteta zraka zasad u Osijeku dobra. “Imamo problem istočno i južnije od Osijeka, oni su svi pozatvarani i imamo stvarno ozbiljan problem koji se tiče ovog požara“, rekao je. Upitan dokad se ovo zagađenje može očekivati kazao je da će požar vjerojatno do kraja dana biti ugašen. Najgore je, kazao je, bilo jutros i kasno sinoć. “Do kraja dana bi trebalo biti lokalizirano u potpunosti ali emisije dima će vjerojatno biti vidljive i još par dana na području županije“, rekao je i zahvalio Civilnoj zaštiti i prvenstveno vatrogascima.


Anušić traži reakciju službi: ‘Šaljite stručnjake’

  • Župan Ivan Anušić je apelirao na sve koji ne moraju da ne izlaze van. “Dim je zahvatio veliki dio naše županije i to će trajati par dana. Ključno je za reći sada kada smo ovo doživjeli, ovim putem tražim da se iz Forenzičkog instituta Vučetić pošalju svi stručnjaci koji će definirati uzrok požara, propuste vlasnika objekta na koje već 20 godina upozoravamo svi mi zajedno, pokušavamo upozoriti službe kako se ovdje deponiraju milijuni tona plastike bez ikakve kontrole, zatrpane sa zemljom, pomiješane sa zemljom, koje su jučer izazvale ovaj požar”, kazao je.

“Ovo je velika ugroza jer samo saniranje požara će trajati godinama, uložit će se ogromna sredstva i taj trošak trebaju snositi prvenstveno vlasnici objekta i svi oni koji nisu reagirali na vrijeme, kada su trebali doći i provjeriti što se radilo i što se moglo učiniti da do ovakve katastrofe ne dođe“, kazao je i rekao je da su svi koji žive na osječkom području samo čekali ovako nešto”, kazao je. Novinari su ga pitali za vlasnika, na što je on rekao: “Vlasnik je ovdje, ali ja nemam što s njim razgovarati, s njim trebaju razgovarati službe.“


Gradonačelnik: ‘Kako je ovo bilo moguće?’

  • Gradonačelnik Ivan Radić opisao je kako je bitno reći za građane Osijek da je trenutačna kvaliteta zraka u Osijeku zadovoljavajuća, kao i kvaliteta vode. Ispitivanja kvalitete vode su, kazao je, pojačana. “Ljude koji tu rade smo zbrinuli u Gradskoj dvorani Jug 2. Škola i nastava se odvijaju normalno, a nadovezao bih se na župana i uputio bih zahtjev da se istraži kako je bilo moguće da se plastika ovdje godinama odlaže, na ovaj način“, kazao je i zahvalio svim vatrogascima na djelovanju.

Tucaković: ‘Ozlijeđena su dva vatrogasca’

  • U Osijek je stigao Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik koji je dao nove informacije o požaru. “Ozlijeđena su dva vatrogasca, zbrinuti su. Cijela ekipa od sinoć je na trijaži u medicinskoj službi, zasad nema informacija da je netko dobio zatrovanje“, kazao je. “Požar je aktivan, sigurno će biti aktivan cijeli dan. Za dva tri sada će stići i novo sredstvo, kojim ćemo probati usporiti požar dodajući sredstvo u vatrogasne kamione“, kazao je.

“Tijekom cijelog dana potrebno je kontrolirati kakvoću zraka i vode, u smjeru vjetra. Zamolio bih građane da prate upute stožera, da ne izlažemo djecu i sebe ovome. Razmatrali smo mogućnost dizanja zračnih snaga ali smo zaključili da to nije moguće“, dodao je. “Vjerujem da je ono što je bilo zahvaćeno požarom izgorjelo. Iz skladišta su kiseline, lužine i goriva uklonjeni, ne predstavljaju opasnost ali treba biti na oprezu zbog gustog dima i uskladištenih materijala“, zaključio je.


Dim se vidi iz satelita

  • Motritelj iz DHMZ-a, Ivan Baboselac, objavio je da se dim nastao iz požara vidi sa satelita. Prema tim podacima dim je prešao i u BiH.

Gori plastična masa iz Os firme Drava International. Dim se vidi sa satelita i prešao je u BiH.

Posted by Ivan Baboselac on Wednesday, October 4, 2023


Vatrogasci izvukli tisuće litara zapaljivih tvari

  • Vatrogasci su javili da se požar proširio i na jednu zgradu u sklopu tvrtke jutros oko 5 sati. Oni su tada iz zgrade izvukli 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL.

Načelnica Ernestinova objavila video s terena

  • Zbog požara je prekinut promet na državnoj cesti DC518 Brijest-Ivanovac. Marijana Junušić, načelnica Ernestinova zamolila je mještane da prate upute i ne izlažu se vanjskim utjecajima ako to nije potrebno. Objavila je i video s terena.

‼️‼️ OBAVIJEST‼️‼️‼️Trenutno je obustavljen promet na relaciji Ernestinovo- Osijek.Molimo mještane da i dalje prate…

Posted by Marijana Junušić on Wednesday, October 4, 2023


Fotografije iz zraka

  • Fotografije iz zraka pokazuju koliko je područje zahvaćano požarom.
Požar iz zraka Borna Jaksic/PIXSELL
Požar u Dravi International Borna Jaksic/PIXSELL

Izmještaju radnike

  • Kako doznaje Telegramov Drago Hedl, u Dravi International radi oko 100 Nepalaca koji su smješteni u krugu te tvrtke. Zbog požara ih izmještaju u sportsku dvoranu Jug 2.

Vulin: ‘Dim ide ka jugu’

  • Dragan Vulin objavio je još jedan video s područja Drave International. Na njemu se vidi kako službe rade punom parom da zaustave požar. Vulin u videu govori kako vjetar nosi dim ka jugu te da je zrak iznad Osijeka čist. Inače, osječki Stožer civilne zaštite javlja da su otkazane sve manifestacije za djecu na otvorenom.


‘Vatra je usporena’

  • Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, dožupan Mato Lukić, izjavio je novinarima kako vjetar, koji se pojačao jutros oko 4 sata, ne dopušta gašenje požara uskladištene plastike, koji trenutno gasi oko 100 vatrogasaca s oko 50 vozila. Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice.

“Situacija još uvijek nije zadovoljavajuća, ne možemo reći da je požar ugašen, i da se smanjio dim, ali vatra je usporena, i možemo reći da je spriječena veća katastrofa, jer su pogoni ove tvrtke puni zapaljivih tekućina i tvari, koje su prebacivane tijekom gašenja, kako ne bi došlo do veće tragedije”, istaknuo je Lukić. Ocijenio je kako će gašenje vjerojatno trajati dugo, što zbog vjetra, ali i zbog same materije koja gori, a to je prešana plastika.

Na upit novinara o kvaliteti zraka Lukić je kazao je na “dvije mjerne stanice u Osijeku situacija u redu”, a angažirat će se i druge mjerne stanice za mjerenje kvalitete zraka u okolnim naseljima.

Požar u dvorištu tvrtke Drava InternationalFoto: Katarina Berki

Posted by Osijek031.com on Tuesday, October 3, 2023


Još se čekaju mjerenja za toksične plinove

  • Za sada je požar samo u sjevernom dijelu objekta, nije se proširio ostatkom objekta. Još uvijek nije lokaliziran.

“Što se tiče toksičnih plinova, još čekamo mjerenja, ali za sada u gradu Osijeku nema znakova opasnosti. Iz mjera opreza, u svakom trenutku vjetar može okrenuti prema Osijeku, preporuka je što kraće zadržavanje na otvorenom. Za osobe koje imaju respiratornih problema, za njih je preporuka neka nose maske, ako moraju ići na otvoreno”, kaže šef osječke Civilne zaštite Vulin za N1.

Bilo je nekoliko intervencija Hitne pomoći koji su pomogli našim vatrogascima usred djelovanja topline.


Trag dima vidljiv je kilometrima

  • Kako iz Osijeka javlja naš Drago Hedl, trag dima od požara vidljiv je kilometrima.

Stižu snimke s terena

UPOZORENJEMolimo sve građane da zatvore prozore i ne izlaze na otvoreno bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike koji je u tijeku na području Brijesta.Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka

Posted by HRT – Radio Osijek on Tuesday, October 3, 2023


Neke škole neće imati nastavu

  • Zbog golemog požara nastavu neće imati škole u Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki, jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama, javlja HRT.

Građani dobili SMS poruku upozorenja

  • Zbog velikog požara u osječkoj tvrtki “Drava International” na izlazu iz Osijeka prema Brijestu i dima koji se širi, Sustav uznemiravanja Civilne zaštite – SRUK poslao je jutros SMS poruku stanovnicima Osijeka da zatvore požare i da se ne preporučuje zadržavanje na otvorenom. “Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu”, stoji u SMS-poruci SRUK-a koja je stigla građanima u srijedu ujutro.

Dramatične fotografije s terena

  • Nestvarni prizori stižu jutros iz Osijeka, a cijelu fotogaleriju možete pogledati ovdje.
Vatrom je zahvaćena uskladištena plastika na više tisuća četvornih metara. Borna Jaksic/PIXSELL

Dogradonačelnik Vulin: Požar nezapamćenih razmjera

  • Načelnik Stožera, osječki dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio je novinarima na mjestu događaja kako je požar, kada se govori o osječkom području, do sada nezapamćenih razmjera. Vulin je zamolio sve građane Osijeka i okolice, da što manje borave na otvorenom.

Stanje nije toliko alarmantno da ne smiju izlaziti van, ali oni koji imaju problema s dišnim sustavom, neka se čuvaju, a svi neka zatvore prozore na svojim objektima, zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova, uslijed izgaranja plastike, dodao je. Vjetar za sada dim ne nosi prema Osijeku, ali svakako treba biti oprezan, poručio je Vulin. Za sada nema ozlijeđenih osoba, bilo je nekoliko manjih intervencija Hitne pomoći prema vatrogascima, koji su bili izloženi iznimno visokoj temperaturi, rekao je.

Hvala našim hrabrim vatrogascima! 🙏❤️

Posted by Dragan Vulin on Tuesday, October 3, 2023


Gašenje bi moglo trajati danima

  • U samom pogonu bilo je raznih uskladištenih plinova i zapaljivih tekućina, koji se koriste u procesu proizvodnje i prerade plastike, pa smo od samog početka gašenja imali izazov kako to izmjestiti, i to je premješteno na siguran dio, koji nije zahvaćen požarom, istaknuo je osječki dogradonačelnik Dragan Vulin. Svjesni smo da bi gašenje, s obzirom na veličinu požarišta, moglo potrajati i nekoliko dana, dodao je.

Stanje je još uvijek iznimno ozbiljno. Naši vatrogasci i sve žurne službe bore se s vatrenom stihijom.

Stanje je još uvijek iznimno ozbiljno…

Posted by Dragan Vulin on Tuesday, October 3, 2023